To je to što me zanima!

Milanović poručio: Djeca uče puno besmislica i malo čitaju

Zoran Milanović na Startup srijedi govorio je i o potrebi uvođenja informatike kao obveznog predmet. Rekao je da ni sam ne zna reći zašto to već nije napravljeno
Vidi originalni članak

Premijer Zoran Milanović i ministar rada i mirovinskog sustava sudjelovali su na Startup srijedi Zagrebačkog inkubatura poduzetništva. Premijer je odgovarao na pitanja mladih poduzetnika i problemima koji im otežavaju poslovanje. Kritizirao je i školstvo.

- Djeca uče puno besmislenih stvari, malo čitaju i to vidim kao problem. Vise na kompjutorima, danonoćno - rekao je premijer Zoran Milanović.

Tako je, između ostalog, govorio o potrebi uvođenja informatike kao obveznog predmeta.

- Ja ne znam zašto to već nije napravljeno. Sram me to reći - rekao je.

Milanovića su mladi poduzetnici upoznali s problemima u zakonskoj regulativi koja im otežava poslovanje, a on im je poručio da upozoravaju i "vrište" svaki puta kad naiđu na nerazumne zapreke. Ustvrdio je da Hrvatska, unatoč svim problemima, nije tako loše uređena. 

- Trudimo se otvoriti prostor za investicije, a uvijek može bolje i brže - dodao je.

U sklopu rasprave prisutni su istaknuli Mađarsku kao dobar primjer odnosa prema startup poduzetnicima, Milanović je kao "sljepilo" ocijenio odluku susjedne zemlje da novac iz drugog mirovinskog stupa prebaci u proračun.

- Mađarska je na početku krize napravila 'genijalnu' stvar - povukla je svu ušteđevinu iz drugog mirovinskog stupa u proračun. Kako se to drugi nisu sjetili? Dakle, povukla je tepih ispod nogu i prebacila obvezu na neku drugu generaciju da bi sanirala trenutne troškove. Po meni je to sljepilo", kazao je.

Takva je odluka politički "fora" i lakši put, dodao je premijer te ustvrdio kako je puno teži, ali bolji put čuvati taj novac, kapitalizirati ga i ulagati. Kao primjer naveo je mogućnost ulaganja imovine hrvatskih mirovinskih fondova u autoceste.

Mrsić: Sadašnji sustav obrazuje mlade za Zavod

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić održao je prezentaciju poticaja za zapošljavanje "Garancija za mlade". Rekao je da sadašnji sustav obrazuje mlade za Zavod, a ne za posao.

Mrsić je priznao da plaće kod nas nikad neće biti na razini Austrije ili Njemačke, ali je potrebno da budu dovoljne da radnici ostanu jer su vani veći i troškovi. Istaknuo je i nužnost reforme visokog školstva u koje također treba uvesti više prakse.

Uputio je i kritiku Hrvatskom zavodu za zapošljavanje za koji je rekao da je "malo unfriendly", što je publika dočekala smijehom.

- Treba još malo vremena da se taj mentalitet promijeni - rekao je Mrsić.




Idi na 24sata

Komentari 96

  • madkfer 17.03.2015.

    kako to da na tech rubrici nema crvenih da brane zokija? zanimljivo.

  • gazimar 13.03.2015.

    Pa tko je toj djeci napravio program, što će učiti?

  • 12.03.2015.

    Potpuno promašena strategija hrvatskog školstva svoje efekte pokazati će kroz koju godinu kada će se današnji i dojučerašnji školarci zapošljavati na odgovornim poslovima i neće znati raditi ništa.

Komentiraj...
Vidi sve komentare