To je to što me zanima!

Kiša donosi nove poplave, a moguća evakuacija dijela ljudi

Milanović je obišao ugroženo područje i rekao da se puno ulaže, ali ne i dovoljno. DUZS očekuje novi vodni val iz Slovenije, a vojska je spremna evakuirati stanovnike
Vidi originalni članak

Volio bih da mogu reći dobre vijesti, ali prema onome što sam čuo i vidio, nisu tako dobre. Očekuje se još vode, prema tome moramo biti spremni i na mogućnost evakuacije, rekao je premijer Zoran Milanović nakon obilaska poplavom ugroženog područja kod Siska. 

- Dat ćemo sve od sebe, kompletna državna služba i svi koji stoje na raspolaganju. Ovakve stvari se nažalost, sve više događaju iz godine u godinu. Pitanje je možemo li financijski pratiti svu tu infrastrukturu i toliko ulagati ili naprosto neka područja evakuirati, ljude osigurati i nakon toga im nadoknaditi štetu, jer infrastruktura je golema, ulaže se još, ali naprosto s ovim se ne možete nositi - rekao je premijer.

- Mi ćemo sa svoje strane napraviti sve da budemo tu ljudima na raspolaganju, ali ovo će se i ubuduće događati. Moramo naći još bolji model od ovoga. Hrvatska puno ulaže u zaštitu od voda, ali to očito nije dovoljno - rekao je. Obišao je punkt obrane od poplave na kojem su radili i vojnici u Staroj Drenčini. Branitelji su ga izvijestili kako je ujutro u nedjelju Kupa opala za  sedam centimetara, a Sava za dva, ali sada su problem zaobalne vode.

Milanović je dodao da su neki natječaji za nasipe u okolici raspisani, ali da nije problem u novcu kojeg ima, već u tome što je postupak javne nabave takav da se netko žali, može se propustiti sezona i proći cijela godina.

- Ulaže se preko pola milijarde kuna ugovorenih poslova, ali to nije dovoljno - rekao je Milanović o obrani od poplava. Dodao je kako je možda katkad pametnije evakuirati ljude i onda 20 godina ništa, a troškove se pokrije od osiguranja, nego da se ulaže u infrastrukturu koja strahovito puno košta.

Županica Marina Lovrić Merzel naglasila je kako treba proglasiti izvanredno stanje, a vojni zapovjednik  je kazao kako vojska raspolaže s dvije amfibije stacionirane u petrinjskoj vojarni koje mogu doći do kritičnih mjesta natovareni kamionom, pijeskom i drugim potrebnim sredstvima. 

Očekuju nove poplave uz Savu

Državna uprava za zaštitu i spašavanje poslala je priopćenje kako očekuju novi vodni val rijeke Save 17. i 18. veljače. Uzrok tome su najavljene kiše na području Slovenije. 

- S obzirom na trenutno stanje velike zapunjenosti riječnih korita i prirodnih retencija (poplavljenih područja) – Lonjskog i Odranskog polja vodom, bit će iznimno otežan prihvat velikih voda rijeke Save i njezinih pritoka zbog čega postoji mogućnost ugrožavanja sustava obrane od poplava na slivu rijeke Save - napisali su u priopćenju.

Na današnjoj sjednici se prihvatilo strukovno mišljenje Hrvatskih voda vezano uz plansko uklanjanje dijela nasipa u svrhu minimaliziranja štete po stanovništvo. DUZS je osigurao dodatne količine vreća za pijesak, koje će biti raspoređene po ugroženim mjestima. MORH je u stanje pripravnosti stavio dodatnih 1000 vojnika koji su spremni braniti naselja od nabujale vode. Poručili su, ako bude potrebno, organizirat će djelomičnu evakuaciju stanovništva.

Idi na 24sata

Komentari 177

  • Firenza 17.02.2014.

    Kreten ostaje kreten!

  • zadomihrvatsku 17.02.2014.

    hahahahah hvala ti milanovič šta si me i jutros uspio nasmijat,a najvažnije je za sretan dan počet ga sa osmjehom :) dobar ti je helić:)

  • ljubica ljubičica_1 17.02.2014.

    Bože zar smo tolko grešni da si nam dao ovakog premijera i ovaku vlast.Ovi nemaju pojma o ničem kao ALISA U ZEMLJI ČUDA.

Komentiraj...
Vidi sve komentare