To je to što me zanima!

Milanoviću su odbrojani dani? Slamka spasa u velikoj koaliciji

Ako Vlada HDZ-a i Mosta opet ne bude funkcionirala ili ako bude novih izbora, sigurno moramo raditi promjene i ne ići s ovakvim listama i vodstvom, kaže jedan SDP-ovac
Vidi originalni članak

Nakon još jednog poraza na parlamentarnim izborima, čini se kako su Zoranu Milanoviću odbrojani dani kao predsjedniku SDP-a. Milanović se nakon izbora u studenom prošle godine 'izvukao' na činjenicu da je SDP tada osvojio 56 mandata, isto kao i HDZ (sa dijasporom osvojili su 59 mandata). Naime, šef SDP-a je na unutarstranačkim izborima govorio da su oni bili relativni pobjednici jer su osvojili najviše glasova birača, no da je Most bio taj koji je odlučio ipak ići s HDZ-om, što je bilo izvan njegove kontrole. No, sada je situacija dijametralno suprotna.

POGLEDAJTE VIDEO: Govor čelnika SDP-a u izbornoj noći

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Nakon pada Vlade i Karamarka s čela HDZ-a, očekivalo se da će Narodna koalicija predvođena SDP-om i Milanovićem sigurno odnijeti relativnu pobjedu, samo se nije znalo s koliko mandata prednosti. Uostalom, tako su govorile i sve predizborne ankete. No, rezultati izbora za njih su ipak poražavajući. Osvojili su ukupno 54 mandata, što je za dva mandata manje od izbora u studenom. Ispada tako da je SDP taj kojeg su birači kaznili...  

U SDP-u u neformalnim razgovorima kažu da će biti jako teško sastaviti Vladu s Mostom i uvjereni su da će Most radije otići sa HDZ-om.  Potpuno je jasno da će Milanović u tom slučaju teško ostati na čelu SDP-a. 

Izvor iz SDP-a: Sigurno je da moramo raditi promjene

Stranka u roku 150 dana mora održati izbornu konvenciju. SDP-ovci kažu da vjerojatno i on sam u slučaju nemogućnosti slaganja Vlade neće više biti na čelu stranke.  

- Ako Vlada HDZ-a i Mosta opet ne bude funkcionirala ili ako bude novih izbora, sigurno moramo raditi promjene i ne ići s ovakvim listama i vodstvom - kaže jedan SDP-ovac. 

Milanović je navodno još sinoć, kada je shvatio kakvi će rezultati biti, razgovarao s najužim vodstvom stranke o svojoj odgovornosti za izborni neuspjeh. Uostalom, on je i nakon glasovanja rekao da je za sve uspjehe zaslužna cijela stranka, dok za neuspjehe on snosi najveću odgovornost. 

Ostavka ili možda - velika koalicija?

Iako su neki to možda očekivali tijekom njegovog govora, Milanović se sinoć još nije povukao s čela stranke. No, tako nešto nije nemoguće u danima i tjednima koji dolaze. 

Od svega je, međutim, najzanimljiviji jedan detalj iz sinoćnjeg Milanovićeva govora.  

- Hrvatska treba stabilnu vladu, koja će to biti ne znamo. Svatko od nas treba zatomiti osobne ambicije taštinu i staviti se u službu države. Najvažnija je Hrvatska - rekao je sinoć Milanović, a mnogi su se zapitali zazivali to Milanović ipak stvaranje Velike koalicije SDP-a i HDZ?

Idi na 24sata

Komentari 131

  • Hjumn Kajt 12.09.2016.

    Kraj priče Zoki.Gotov si.Poslije ovog poraza teško da će ti partija ukazat povjerenje.Pa uspio si dobovene izbore izgubit.Možeš skupa sa Karamarkom u neki biznis.

  • Sokol ga nije volio 12.09.2016.

    Ajde sad budi frajer kako sam voliš reći pa spasi svoju stranku tako da je predaš u ruke nekome pametnijem,njega ili nju ti bar neće biti teško naći jer se nisi baš nešto iskazao.

  • tetina 12.09.2016.

    meni stvarno ali stvarno zoke žao pa tko će sada biti dvorska luda na tv-u ....evo ću se rasplakati ...

Komentiraj...
Vidi sve komentare