To je to što me zanima!

Milinović: Za Nikinu smrt nisu odgovorni liječnici

Iako se tvrdilo da je Niko umro zbog alergije na lješnjake iz čokoladi, u njegovu želucu nije bilo lješnjaka. Ministar zdravstva najavio je istragu
Vidi originalni članak

Za smrt dječaka nisu krivi liječnici. Zdravstveni sustav u ovom slučaju nije učinio nikakvog propusta – ustvrdio je ministar zdravstva Darko Milinović. On je u subotu povodom smrti desetgodišnjeg Nike Lugovića doputovao u Vodice i kod vodičke gradonačelnice Branke Juričev Martinčev okupio je medicinsko osoblje, liječnike, sestre i vozače koji su sudjelovali u neuspješnoj akciji spašavanja i nihove nadređene, ne bi li se utvrdili eventualni propusti. Ekipi hitne pomoći, tvrdi Milinović, bilo je potrebno samo 12 minuta da iz Šibenika stigne u 12 kilometara udaljene Vodice, što je u okvirima europskih standarda, te je dječaku na vrijeme pružena sva potrebna pomoć.
- Primljen je u vrlo teškom stanju anafilakičkog šoka i pitanje je bili preživio da čak i da se napadaj dogodio u bolnici, rekao je Milinović, napominjući da ni dječakova obitelj nije imala nikakvih primjedbi.

UZROK SMRTI DJEČAKA JOŠ SE NE ZNA
Uzrok smrti učenika 3d razreda Nike Lugovića (10) je zatajenje srca, no ne zna se što je do njega dovelo. Patolozi u želucu nisu pronašli ništa što bi moglo izazvati zatajenje niti su pronašli patološke promjene na tkivu. Više se očekuje od histoloških analiza tkiva koje će biti gotove tek za dva tjedna. Kako su nam ispričali u OŠ Vodice, Niko se u petak tijekom odmora s djecom častio slatkišima, nakon čega mu je pozlilo. Nastavnica Ana Vlahov posjela ga je, dala mu vode i nazvala oca. Znala je da dijete pati od alergija i napadaja astme. Dječak je, saznajemo u školi, i ranije imao slične napadaje, ali tog jutra u školu nije ponio pumpicu s lijekom.
- Dječaka je otac donio na rukama. Bio je u nesvijesti i nije disao. Radi se o iznimno teškom stanju anafilaktičkog šoka. Znali smo za alergije i napadaje astme. Dijete je dobilo svu moguću terapiju, dali smo mu više injekcija i krenuli s reanimacijom do dolaska Hitne iz Šibenika - ispričao je dr. Roko Fantulin, koji je zajedno s kolegicom Divnom Bračić u vodičkoj ambulanti pokušavao pomoći Niki. Dr. Vesna Rožankovć nastavila je s reanimacijom i predala ga spremnoj liječničkoj ekipi na Jedinici intenzivnog liječenja šibenske bolnice. Uzalud. U 11.50 sati Niko je umro. Vodičani kažu da bi se tragedija izbjegla da imaju Hitnu pomoć.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • sagitariuszg 19.01.2008.

    iskrena sućut roditeljima. sačuvaj Bože ijednog roditelja ovakve tragedije

  • Hacker-ri 19.01.2008.

    Sustav je los, ali nemozete rec da je 15 km puno sa upaljenim sirenama i kolima. Ja to prodem bez sirena za 10 minuta. Nemojte krivit medicinare, oni su tu zadnji. Krivite uciteljicu. Njoj je prepusteno dijete sa \"posebnim potrebama\" tj ima opaku bolest, alergiju na slatkis, narocito jer je jos mal da to shvati svojom glavom. U razredu se dijelilo slatkis, gdje je profesorica gledala? ako je dijete alergicno na cokoladu, ljesnjak i ostalo, onda mu se iako je majka dopustila neda nista... Covjek pusti dijete u skoli a oni mu ga ovako vrate. Ja sam vec prije 5 godina pitao zasto nemaju skole medicinsku sestru koja je strucna, ali nisam dobio odgovor, bio sam balavac od 14,15 godina. Sucut obitelji, i laka zemlja malom djecaku.!.

  • gremljin 19.01.2008.

    i da, buzdo je u pravu, ili ćete biti \"žuta štampa\" ili se ponovno potrudite biti korektni i iskreni u informiranju javnosti ( za vas u uredništvu ovo vrijedi) kao što ste bili do nedavno. Vijest mora biti brza, ali najprije neka bude zočna. Zato i jeste bili najbolji! Ajde, možete vi to!

Komentiraj...
Vidi sve komentare