To je to što me zanima!

Milun: Profesori prestanite biti poslušni, izborite se za sebe

Poznati profesor kaže da struka nikada nije bila toliko podcijenjena kao danas, ali i da su za to krivi sami profesori. Poručuje kolegama da preuzmu odgovornosti
Vidi originalni članak

Dragi kolege profesori, krenut ću u glavu. Naša struka nikad nije bila ovako podcijenjena. Posve smo izgubili dostojanstvo. Jedna od potvrda našeg položaja u društvu pokazuje se kroz plaće. Zanimanja u Hrvatskoj su podijeljena u 19 sektora. Kad se usporede mjesečna primanja visokoobrazovanih osoba u svim sektorima osobe zaposlene u obrazovanju su na posljednjem 19. mjestu, najslabije plaćene.

Ovim je riječima poznati profesor Toni Milun započeo svoju video poruku u kojoj progovara o aktualnom stanu u hrvatskom obrazovanju, te upućuje nekoliko savjeta i kritika svojim kolegama.

Kaže da se isprva bojao reakcije onih koji ga prate, ali da je shvatio da se ne želi bojati nikoga te da mora reći što misli, bez obzira sviđalo se to nekome ili ne. Vjeruje da će jedino tako svoje učenike i studente motivirati da razmišljaju, da slijede svoje snove, budu hrabri reći što misle.

Milun smatra da su unatoč odgovornosti ministarstva, ravnatelja, roditelja, smatram da smo mi - profesori najviše odgovorni za situaciju u kojoj se on i kolege nalaze.

- Kao što kaže Eleanor Roosevelt: Mi smo sve to dozvolili. Neki se neće složiti sa mnom, ali to gledam kao na blagoslov. Jer ako smo mi nešto dozvolili, onda smo odgovorni za to, a kad smo odgovorni, onda to možemo i popraviti. Kako? Tako da budemo hrabriji. Prestanimo biti ovako poslušni i izborimo se za sebe. Hrabrost se isplati. Pa gdje bi danas bile žene da se nisu izborile za pravo glasa i ravnopravnost. Cijenim hrabrost male crne djevojčice Ruby Bridges koja je 1954. godine kao prva crna osoba krenula u školu za bijelce. Mi profesori smo se školovali da budemo profesori, imamo znanje i stručnost - rekao je.

Dodaje kako shvaća da nikad nije bilo teže biti profesor nego danas, ali i da će to svakim danom biti sve teže.

- Pritisci iz ministarstva, koje traži beskonačno mnogo papirologije, pritisci pojedinih ravnatelja kojima je u interesu da se ništa u njegovoj školi ne mijenja niti talasa, pritisci nekih roditelja koji traže isključivo bolje ocjene, ali ne i bolje obrazovanje za svoju djecu. Ali ipak nama profesorima na kraju ostaje izbor: kukati i beskrajno ponavljati kako nam je teško ili se prilagođavati i u ovoj situaciji kakva je izvući najbolje. Ja sam za ovo drugo.

Svojim kolegama savjetovao je da budu hrabri i preuzmu odgovornost, da se stalno usavršavaju, da izbace politiku iz škola i da uče komunikacijske vještine.  -Nemojmo se prepirati jedni s drugima zbog različitih metoda koje koristimo, gradimo bolje odnose s ministarstvom, roditeljima ili medijima. Radije naučimo kako bolje surađivati za dobrobit svih nas-poručio je Milun za kraj.



Idi na 24sata

Komentari 42

  • skakavac skakić 05.10.2015.

    Često se priča kako je posao nastavnika mjesto za uhljebe i one koji ništa ne rade. Unatoč tome što je situacija u školama grozna, mislim da je većina profesora u zbornicama ipak ona kojoj je stalo da nešto naprave i prenesu učenicima znanje. Nije lako, posebno kad vas sa svih strana gnjave s dodatnim poslovima. Radimo 4-5 sati u prosjeku? Da u učionici. A gdje je priprema svakog sata? Naravno, sad će biti komentara da se to jednom napravi i to je to. Upravo je kolega Milun rekao da se potrebno stalno usavršavati. Niti jedan sat nikada nije savršen, svake godine se može nešto promijeniti, a ne linijom manjeg otpora, 30 godina ponavljati identični i isto... Da, osim tih par sati u učionici, pripremamo se. Vikendom se ide na stručna usavršavanja za koja država nema novaca da bi platila, idemo o svojem trošku. I uvijek se spominje dugačak godišnji. Godišnji mi je 20 radnih dana, a od 15.6. do 15.7. u učionicama nema učenika, ali je masa birokracije koje radimo ili u školama, ili zbog nedostatka uvjeta, doma za svojim kompjuterima i na svojim printerima. Škola nam ništa ne plaća opremu, dakle, papir, olovke, toneri, sve je o vlastitom trošku. Nakon toga, od 15.8. do početka školske godine potrebno je napraviti birokraciju vezanu za novu školsku godinu, ali i sve ono što su se sjetili u ministarstvu da je još potrebno... Krvav je to posao, a tko nije vidio, barem u obitelji, ako ne i sam na tom mjestu, ne može to sam sebi predočiti. Djeluje lagano, ali 45 minuta ispuniti vrijeme bez tišine i stalno nešto raditi, nije lako...

  • ina67 30.09.2015.

    Pitanje svih pitanja je: Zašto naša djeca moraju poslije osnovne ili srednje uzimati instrukcije.? Na to pitanje neka odgovore učitelji i profesori. Da li zaslužuju bolju plaću. Valjda moraš nešto pokazati pa ćeš biti i nagrađen.

  • askica 30.09.2015.

    Imam dvoje djece i sad su već srednjoškolci. Za neke profesore i učitelje imam samo riječi hvale. Ali, isto tako ima ih koji ne da ne bi trebali raditi s djecom već ne bi trebali raditi s ljudima općenito. Toliko prepotencije i neznanja rijetko se viđa, a misle da su najpametniji. Što reći kad mi se dijete vrati u školu nakon 2 mjeseca izbivanja zbog operacije tumora i isti dan profesorica kemije da djetetu da piše kontrolni. Kad se dijete pobuni i kaže da se tek vratilo, profesorica kaže da bolest nije razlog da se ne piše kontrolni.

Komentiraj...
Vidi sve komentare