To je to što me zanima!

Ministar M. Mrsić: Moramo dići zaposlenost na 65 posto

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić za 24sataExpress govori o broju nezaposlenih, novim investicijama, samozapošljavanju te projektima Vlade
Vidi originalni članak

24express: Prošli je tjedan broj nezaposlenih probio broj 370.000, što ste popratili nadom u sunce i toplo vrijeme, odnosno, sezonskim zapošljavanjem koje bi trebalo smanjiti taj broj. Je li to sve od rješenja koje možete ponuditi?

Naravno da to nije rješenje. Razumljivo je da ćemo tijekom turističke sezone smanjiti broj nezaposlenih, ali na jesen će ih opet biti više. Zbog izostanka strukturnih promjena i reformi, već pet godina više gubimo radnih mjesta nego što ih otvaramo. Reformama koje je pokrenula ova vlada te rastom investicija do kraja godine mogli bismo vidjeti naznaku pozitivnog trenda, što znači da ćemo otvarati više radnih mjesta nego što ih gubimo, no to još neće dovesti do pada broja nezaposlenih, eventualno će biti manje drastičan. Kada se pokrene gospodarstvo, trebat će još barem šest mjeseci da se učinak vidi na padu broja nezaposlenih, jer će poslodavci, poučeni lošim iskustvom dugotrajne krize, nastojati povećati opterećenje postojeće radne snage. Tek kada se taj trend ustali, počet će otvarati radna mjesta. Stvarni i trajni pad nezaposlenosti nećemo vidjeti do 2014. godine. 

24express: A kada će i kako krenuti investicije i nova radna mjesta? Vladi je uspjelo nemoguće - u širokoj fronti ujediniti svu oporbu, Crkvu i nevladine udruge protiv Zakona o strateškim investicijama u kojem neki vide rasprodaju nacionalnog bogatstva, a neki novi prostor za korupciju i pogodovanja.

To je Zakon o kojem bismo trebali imati konsenzus jer treba omogućiti dolazak investicija u Hrvatsku. Nije riječ o rasprodaji Hrvatske. Moramo promijeniti i stav prema investitorima i shvatiti da je normalno da onaj tko ulaže želi i zaraditi. Bez investicija, posebno u realni sektor , ne možemo otvoriti nova radna mjesta, a broj nezaposlenih će nam osjetno pasti tek kada nam BDP bude barem 2,5 posto.

24express: Tolik se rast BDP-a u ovom trenutku čini kao znanstvena fantastika?

Godinama smo rast BDP bazirali na povećanoj potrošnji koju smo pokrivali dodatnim kreditnim zaduženjem, i to nas je dovelo gdje smo sada. Dužni smo oko 170 milijardi kuna, a ove godine samo za kamate i dodatna zaduženja moramo platiti oko 10 milijardi kuna. Hrvatska mora početi stvarati novu vrijednost i proizvode koje možemo prodati, bilo u našem okruženju, bilo u Europi, Americi ili na Dalekom istoku. Na svim tim tržištima sigurno možemo naći svoje mjesto.

>>> Cijeli intervju pročitajte u 24Expressu



Idi na 24sata

Komentari 127

  • dom2 06.02.2013.

    Mi moramo, mi trebamo, mi hočemo. Takvih poticaja sam se naslušao i ne mogu vjerovati da su opet na dijelu. Od koga? Od vladajućih. Više nije sva vlast u rukama radnog naroda. Mnogi to nisu zaboravili. Zbog čega je bio domovinski rat? Opet je na djelu samo izostavljeno "drugovi" mi moramo. Pa pristajem i na to ali zna se što je bilo poslje drugog svjetskog rata. Konfiskacija imovine a ne punjenje đepova i osiromašivanje naroda. Ovakvu pljačku ama na svim nivoima nisam očekivao. Ovakvo porobljavanje naroda a sve iza tržišne utrke. Ma dajte kakva ekonomska konkurentnost ovo je ekonomsko porobljavanje i sve uz blagoslov vladajučih. Svom narodu treba pomoći a ne ga osiromašivati na svakom koraku. Kraj tolikih Slavonskih ravnica nama manjka kruh i meso te ostala hrana? Jeftinije je kupiti? Pa sa kojim novcem će narod kupovati kad na ničem ne zarađuje. Ekonomisti dignite svoj glas valjda nešto uviđate i imate ideje razvitka. Ili samo izvršavate zapovjedi. Mi moramo, mi trebamo, mi hočemo???

  • prezident 04.02.2013.

    Ne znam zašto svi napadaju Mrsića i ostale ministre?Zar nisu u ovih godinu dana uspjeli izmjenjati nazive ministarstava(sada se zovu kao u Srbiji),a to je ipak zaposlilo radnike koji su pravili i postavljali silne table na silna ministarstva.Nisu sanirali derutne škole i modernizirali ih,recimo kupovinom kompjutera,ali su zato naštampali novih knjiga (3-4 kom.po predmetu+testove koji se dodatno kupuju),uveli su kojekakva povjerenstava koji su niškoristi,izmijenjali sav kadar počevši od HRT-a do svih javnih poduzeća,i td.i td....I neka još netko kaže da vlada ništa ne radi

  • ostavinko 03.02.2013.

    daj odi gdje si bio najbolji i prepusti tu fotelju,sposobnijim ikoji znaju.ti si izgubljen u vremenu i prostoru,a i da hoces moras pitati sefab koji jos manje zna od tebe.vise dodite pameti ii maknite se svi koji ste dvadeset godina unistili sve.

Komentiraj...
Vidi sve komentare