To je to što me zanima!

Ministar Marić: 2023. realna godina ulaska u eurozonu

Ponovio je i kako Vlada očekuje da ćemo realnu razinu BDP-a od iz godina prije covid krize doseći do kraja ove godine
Vidi originalni članak

Ministar financija Zdravko Marić rekao je na savjetovanju ekonomista u Opatiji da je realna godina ulaska Hrvatske u eurozonu 2023., pod uvjetom da se zadovolje preuzete obaveze i kriteriji, istaknuvši da se to odvija u dobrom smjeru.

Ministar Marić je u izolaciji u svojem domu s obzirom da je pozitivan na covid, pa je na skupu sudjelovao putem internetske platforme.

Hrvatska ispunjava većinu kriterija, pa je tako u skupini zemalja u kojima će udjel javnog duga u BDP-u u sljedeće tri godine padati, a u više od pola zemalja članica EU taj udjel će rasti, naveo je Marić.

KOALICIJA DESNOG CENTRA Nova češka vlada neće uvesti euro: 'To zasad nije povoljno'

U postupku promjene kuna u euro ne smije se zanemariti opravdan stav građana da uvođenje eura može utjecati na stopu inflacije, kao i bojazan da će cijene rasti. No, pokazalo se da je u zemljama u kojima je posljednjima uveden euro, efekt na rast cijena bio jednokratan, rekao je Marić. U postupku uvođenja eura u Hrvatsku jako važno će biti maksimalno informiranje građana o svim elementima postupka, naglasio je.

Vrijedit će načelo zaštite potrošača, tako da će se kuna konvertirati u euro po fiksnom tečaju, a troškove će, ako nastanu pri tome, pokrivati financijske institucije. To će vrijediti i za konverzije kredita, istaknuo je.

Pet mjeseci prije uvođenja eura će se cijene iskazivati dualno, u kunama i eurima, a nakon dana uvođenja će se još dva tjedna moći plaćati u kunama, podsjetio je ministar.

Ponovio je i kako Vlada očekuje da ćemo realnu razinu BDP-a od iz godina prije covid krize doseći do kraja ove godine.

Očekuje i ispuhivanje efekata inflacije te pad cijena sirovina, energenata i posljedično cijena roba.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 10.11.2021.

    samo vi nama na naš standard uvedite euro,pa će radnici raditi cijeli mjesec za 500 eura,a mirovine biti 200 eura večini umirovljenika,ali kogaa briga,biti čemo siromašniji nego ikad

Komentiraj...
Vidi sve komentare