To je to što me zanima!

Ministar Slavko Linić o HPB-u: Nećemo prodati u bescjenje

Ministar financija je komentirao Vladino odbijanje obvezujuće ponude Erste banke za kupnju dionica HPB-a. Razlog je preniska ponuđena cijena za dionice
Vidi originalni članak

Ne prodajemo u bescjenje, poručio je ministar financija Slavko Linić komentirajući Vladino odbijanje obvezujuće ponude Erste banke za kupnju dionica Hrvatske poštanske banke. Razlog tome je preniska ponuđena cijena za dionice.

Osvrnuo se Linić i na preporuke Europske komisije kada je u pitanju prekomjerni deficit, Linić je kazao kako se mjere za rješavanje prevelikog proračunskog manjka, neće tražiti u rezanju plaća i mirovina. Uštede će se ostvarivati na daljnjoj racionalizaciji državne uprave i drugačijoj organizaciji, plan je uštediti i na masi plaća i to tako što će se dodaci na plaće drugačije obračunavanja te u segmentu plaćanja prijevoza, a plan je i napokon drukčije postaviti odnose države i lokalne samouprave, ali Linić nije precizirao kako. 

Iako slučaj kupnje automobila županice Lovrić Merzel, ali i putovanja ministra Jakovine na Bali nisu svijetli primjeri kada je u pitanju baratanje s proračunskim novcem, Linić je kazao kako je "svaka neracionalnost prostor za uštede". Građani, ako je suditi prema Linićevim izjavama, nemaju razloga za strah da će se povećavati PDV odnosno barem njegova najviša stopa od 25 posto, ako ove uštede ne daju rezultata.

- Vrlo jasno, za to nema potrebe - kazao je Linić.

No, najavio je da će ponovno razmotriti učinke oslobađanja poduzetnika od plaćanja poreza na dobit, ako tu dobit reinvestiraju. Napomenuo je da je to njegov, a ne stav Vlade.

- Previše smo dali gospodarstvu. U protekle dvije godine kroz razne mjere gospodarstvo je dobilo 1,4 posto BDP-a i to treba preispitati - kazao je.

Iako su u Europskoj komisiji skeptični, Linić vjeruje da Hrvatska iduće godine može ostvariti planirani gospodarski rast od 1,3 posto, dok u Komisiji procjenjuju rast od 0,5 posto.

Linić je do kraja ožujka najavio rebalans tek usvojenog proračuna za 2014. godinu, a do kraja godine kaže pred Vladom će se naći paket mjera koje treba poduzeti sljedeće godine kako bi se smanjila proračunska rupa od 17, 5 milijardi kuna.

Idi na 24sata

Komentari 34

  • 12.12.2013.

    Ministra financija, kome ste to dali 1,4%? Nekon od onih 200 bogatih obitelji, možda? Ne vidjeh da je privreda procvjetala. Opraštate milijunske porezne dugove u predstečajnim nagodbama koje su u muljaži dovedene do savršenstva. Dali ste Bijele noći, nikad rasvjetljeno. Pozdravljam jedino fiskalizaciju, ali gdje odoše novci? A kupci za HPB nisu potrebni, imamo li ikog sposobnog za tu banku a da apriori nije lopina?

  • denisber 12.12.2013.

    Liniću kad ćeš u remetinec da tamo nekaj frčkaš

  • najiram 10 12.12.2013.

    e sad stali na žulj židovskom lobiju....jeput ste ih prešli sa inom i nikad više.....cijene svih hrvatskih dionica če padati...srozat če se na nulu....jer nismo ljudi od riječe več oni koje treba voditi za rogove.....još ni jedan pripadnik izabranog naroda ni zgubil tužbu tak ni sad neče sa inom a isto i bankom.....imaju oni svoje lobije sve po svuda....bit če prava blagodat za uši i oči kad u strazburu donesu presudu za inu i kolike čemo štete morati platiti....

Komentiraj...
Vidi sve komentare