To je to što me zanima!

Ministar Jakovina: Vladine će mjere pomoći poljoprivredi

Ministarstvo priprema Uredbu o carinama, koju ćemo uputiti Vladi RH u proceduru, kako bi stabilizirali stanje na tržištu i umanjili negativne efekte poskupljenja hrane
Vidi originalni članak

Poljoprivredno poduzeće Orahovica uložilo je lani i ove godine 30 milijuna kuna u obnovu i uvođenje suvremene tehnologije u proizvodnju slatkovodne ribe, a gotovo 80 posto od ovogodišnjeg očekivanog prinosa od 2000 do 2500 tona ribe završit će na tržištu europskih i zemalja bivše Jugoslavije. Unatoč suši, na ribnjacima 'Grudnjak' nedaleko Orahovice nema pomora ribe. 

- Ribnjaci su povezani optičkim kablovima i računalnim sustavom koji 24 sata prati sva zbivanja u njima. Kada se količina kisika u vodi smanji, automatski se uključuju areatori koji upuhuju kisik u vodu, kaže direktor Darko Dukarić koji je osuvremenjene ribnjake danas predstavio ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini.

Dok drugi ribnjaci zbog vrućina i suše propadaju na 'Grudnjaku' očekuju smanjene prinose za najviše 30 posto. 

Četiri vladine mjere, prava pomoć poljpoprivrednicima

Nakon obilaska ribnjačarskih površina ministar je, odgovarajući na novinarska pitanja, potvrdio da će četiri vladine mjere zasigurno biti prava pomoć poljoprivrednicima čiji su usjevi stradali u suši.

- Ministarstvo priprema Uredbu o uvoznim i izvoznim carinama, koju ćemo uputiti Vladi RH u proceduru, kako bi stabilizirali stanje na tržištu i umanjili moguće negativne efekte poskupljenja hrane, rekao je ministar Jakovina. 

Najavio je da će u ponedjeljak razgovarati s predstavnicima osiguravajućih kuća kako bi i hrvatski poljoprivrednici, sa sadašnjih 4 posto osiguranih poljoprivrednih površina, te osigurane površine povećali na više od 50 posto i tako s državom, osiguravajućim kućama i lokalnom samoupravom podijelili rizik poljoprivredne proizvodnje. 

Potrošnja ribe u Europi je u porastu, pa je 'PP Orahovica', na javnom natječaju, dobilo u 50-godišnju koncesiju, uz 'Grudnjak' dobilo i ribnjake 'Donji Miholjac', 'Lipovljani' i 'Baranjske ribnjake' na kojima će uvođenjem suvremene tehnologije i višemilijunskim ulaganjima znatno povećati proizvodnju ribe.

Idi na 24sata

Komentari 45

  • nemamedoma 27.08.2012.

    kao prvo seljančice nauči razgovarat,kao drugo znam jako dobo o poljoprivredi.. možda više i od tebe.. za posijat pšenicu i kukuruz treba proč kroz polje traktorom 5-6 puta.. nebi ti malo uprljala ruke pa sadila papriku koju možeš prodat podravci bez problema ili neku od takvih kultura.. zato što se treba malo i pognut.. a dođi u bilo koje selo,u bilo koje doba(i ja sam kupio kuću na selu) pa vidi ispred dučana više seljaka nego na njivi.. i da.. za ovo glupane sam ti prijavio komentar kao neprikladan.. tako se sa svojom mamom razgovaraj

  • MarkoJuričan 27.08.2012.

    Baš si mogu i mislit. Brižne ruke svake dosadašnje vlade su uništavale poljoprivredu a ne joj pomagale. Pisali su se zakoni nametali seporezi, zabranjivalo se cijepljenje svinja , povisivali se standardi , što je rezultiralo smanjenjem poljoprivrednika pogotovo obiteljskih. Ako dodamo k tome da velike farme nemogu opstati u hrvatskoj jer se tržište brzo mijenja postavlja se pitanje koji je uopče smisao ministarstva poljoprivrede i Hrvatske vlade .

  • ZoranBošnjak 27.08.2012.

    poljoprivrednici bi se trebali, baš kao i svaki drugi radnik - brinuti sami za sebe i ne ovisiti o nikakvim beneficijama i poticajima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare