To je to što me zanima!

Ministarstvo: Monetizacijom ćemo višestruko profitirati

Ministarstvo prometa objavilo je analizu kojom objašnjavaju koje su prednosti davanja autocesta u koncesiju jednokratnom uplatom koncesijske naknade
Vidi originalni članak

Ministarstvo prometa objavilo je na svojim stranicama analizu kojom objašnjavaju koje su prednosti davanja autocesta u koncesiju jednokratnom uplatom koncesijske naknade. Naime, prema njihovom mišljenju, Hrvatska će tako dugoročno i višestruko profitirati.

Trenutni kreditni dug iznosi 33 milijarde kuna, a uplatom koncesijske naknade on bi se smanjio na oko deset milijardi kuna.

Država bi tako, kako kažu u Ministarstvu, profitirala u dvije ključne stvari.

Prvo je da bi se jednokratnom otplatom većeg dijela kredita izbjeglo plaćanje oko 23 milijardi kuna koje bi morali dati bankama za kamate kad bi bili prisiljeni taj iznos duga reprogramirati.

Osim toga, država bi na raspolaganju imala još 22,5 milijardi kuna prihoda od trošarina (kojim koncesionar neće raspolagati). Taj novac od trošarina, po 20 lipa po litri goriva koje idu Hrvatskim cestama i HŽ Infrastrukturi, idu u investicije gradnje i obnove državnih i lokalnih cesta i željeznica. 

To je velik razvojni potencijal i zamašnjak za gospodarstvo, smatraju u Ministarstvu. Preostali manji dio duga vraćao bi se iz trošarine od goriva koju je HAC zadržao.

Neprovođenjem koncesije autocesta navedeni novac morali bi potrošiti isključivo za vraćanje kredita, upozorava Ministarstvo. Glavnica trenutno iznosi 33 milijardi kuna, ali računajući cijenu reprograma za kamate bi se moralo izdvojiti još oko 30 milijardi kuna.

Idi na 24sata

Komentari 55

  • Sava Kovačević_1 24.10.2014.

    Plaće u HAC-u gdje je 98% ljudi sa osnovnom školom i srednjom 7500kn neto,zatvaranje cesta u jeku sezone da bi osiromašeni narod natjerali da plaća auto-put(ove godine Korenica,prošle godine Gračac,pretprošle i one tamo iza Knin sve u ljeto i preko cijelog ljeta)..uhljebljavanje otvaranjem kućica posvuda po selima gdje prometa nema,skupe cijene cestarina i tunelarina. JA SAM ZA MONETIZACIJU stranac će biti pravedniji od domaćeg uhljeba velikih apetita.

  • Corleone Michael 24.10.2014.

    Ovakvom ministarstvu da nešto vjerujemo!?

  • dahhmal 24.10.2014.

    Prvo ova vlada je nesposobna tak da je i ovo ministarstvo, drugo koliko ce nam ostati kada nesposobnjakovici garantiraju da ce nadoknaditi gubitke koncesionaru ako padne promet (cista bedastoca )sto je sigurno jer ce vjerovatno dici cijene a onda ce nam stradati regionalne ceste zato sto niko nece htjeti placati i promet ce nam se prebaciti na vec itekako unistene ceste trece kada sjedne par milijarda lako moze nestati desetak miliona eura

Komentiraj...
Vidi sve komentare