To je to što me zanima!

Ministarstvo okoliša zabranilo branje smilja na svim otocima

Smilje se, kako Ministarstvo navodi u priopćenju, sakupljalo čupanjem cijelih biljaka iz korijena, a ne rezanjem vršnih dijelova biljaka, čime se devastirala ta vrsta bilja
Vidi originalni članak

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode donijelo je hitnu zabranu branja smilja na otocima zbog neprimjerenog načina skupljanja smilja i samoniklog bilja.

Smilje se, kako Ministarstvo navodi u priopćenju, sakupljalo čupanjem cijelih biljaka iz korijena, a ne rezanjem vršnih dijelova biljaka, čime se devastirala ne samo vrsta već i njeno stanište. Ministarstvo je stoga, nakon konzultacija s Državnim zavodom za zaštitu prirode, skratilo jesenski dio sakupljanja za 45 dana te u cijelosti zabranilo sakupljanje na otocima.

"Veliki je pritisak bio upravo na otocima gdje su se uočene veće grupe sakupljača koje su dolazile na jedno mjesto, berući sve na što naiđu. Dodatni problem je bio što skupljači nisu tražili suglasnosti vlasnika zemljišta na kojem su sakupljali, što su rješenjem Ministarstva nositelji dopuštenja bili obvezni. Sakupljači su tako ulazili u maslinike, vrtove, rušili su suhozide puštajući stada ovaca van, nanoseći tako goleme štete vlasnicima zemljišta", navodi se u priopćenju.

Idi na 24sata

Komentari 55

  • fabijus veliki 27.09.2014.

    i dobro da su zabranili jer naš narod nema granice ni u čemu pa ni u branju smilja!!! da su bili pametni i umjereni do ovoga ne bi došlo!!!!

  • Lina39 27.09.2014.

    Drago mi je da su zabranili branje jer sam nekada uživala u mirisu rascvjetanog smilja a sada ga jedva ima.Dosta toga je uništeno a ono što je ostalo trebat će puno vremena da se oporavi!

  • Halo Bing, kako brat 27.09.2014.

    Popularnost zdravijeg stila života posljednjih godina prisutna je u većem dijelu svijeta. Nakon dominacije industrijskih sintetičkih lijekova od rata do 1970-ih godina, prirodni lijekovi ponovo dobivaju na značaju, a primjena ljekovitih bilja u prehrani i kozmetici širi se. Interes za aromatično bilje i začine drugih kultura i kuhinja na globalnoj razini raste. „International Trade Center“ predviđa da će tržište biljnih lijekova i aromatičnog bilja rapidno porasti sa 19.5 (2008) na čak 32.9 milijardi USD u 2013. Sve to naravno ukazuje koliki je veliki gospodarski potencijal uzgoja i izvoza ljekovitih trava i aromatičnog bilja. Ljekovito bilje postaje novi visoko-profitabilni izvozni proizvod za kojeg je relativno LAKO NAĆI TRŽIŠTE. Uzgoj ljekovitog bilja u pravilu je JEDNOSTAVNIJI nego uzgoj brojnih drugih poljoprivrednih kultura. Za većinu kultura potrebne su velike površine zemlje kako bi proizvodnja bila isplativa, dok se pri uzgoju ljekovitog bilja i na relativno malim površinama može dobro zaraditi, što je naravno prilika obiteljskim gospodarstvima. No, za veću proizvodnju te veće izvozne ambicije, optimalna površina zasađena ljekovitim biljem trebala bi biti ipak iznad 50tak ha.... U svemu tomu, Smilje je tražena roba, a naročito u kozmetičkoj industriji, gdje ulje navodno ima odlične rezultate. Cijena litre ulja dosegne i 1600 eura..... A u Hrvatskoj, ministarstvo okoliša zabranilo branje smilja na svim otocima... što bi možda bilo i u redu, Ali; Što je s poticanjem (manji porezi, smanjivanje administrativnih igara bez granica..) PLANTAŽNOG UZGOJA SMILJA I OSTALOG LJEKOVITOG BILJA? Dok je puste i šikarom obrsle zemlje u Hrvatskoj koliko voliš, (ili možda nije) okolne zemlje (čak i susjedi s istoka) bar na tome zarađuju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare