To je to što me zanima!

Ministarstvo raspisalo natječaj: Traži se 750 novih policajaca

Ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je natječaj za upis u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka u 2019./2020. godini, kojim se traži 750 novih policajaca
Vidi originalni članak

U srijedu je u Puli i Pazinu održan Dan otvorenih vrata Policijske uprave istarske i Policijske akademije kako bi se što više mladih upoznalo s policijskim zanimanjem. S obzirom na to da su za to zanimanje zainteresirani mnogi, Ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je natječaj za upis u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka u 2019./2020. godini, kojim se traži 750 novih policajaca.

POGLEDAJTE VIDEO:

Kako bi se što više mladih upoznalo s policijskim zanimanjem i prijavilo na natječaj,  Policijska uprava istarska, u srijedu je u suradnji s Policijskom akademijom i Policijskom školom ''Josip Jović'', organizirala je Dan otvorenih vrata te konferenciju za medije, na kojoj su sudjelovali načelnik Policijske akademije Dubravko Novak, voditeljica policijske škole Renata Odeljan i zamjenik načelnika Policijske uprave istarske Božo Kirin. 

Kako je pojasnio zamjenik načelnika, Policijska uprava istarska susreće se s problemom nedostatnog broja policijskih službenika, pogotovo s obzirom da je manji broj domicilnog stanovništva zainteresiran za policijsko zanimanje. Stoga na području Istre u većem broju rade djelatnici koji su došli iz drugih županija, i koji se nakon proteka određenog vremena žele vratiti kući. '

- Nadamo se da ćemo ovom aktivnošću uspjeti približiti mladima policijski poziv jer to je uistinu poziv, a ne samo zanimanje.Treba voljeti ovaj posao koji je uistinu težak i naporan, ali častan i pošten jer pomagati drugima je nešto najvrjednije u životu - naglasio je Kirin.

POGLEDAJTE VIDEO:

Na natječaj se mogu javiti državljani i državljanke Republike Hrvatske koji imaju završenu srednju školu u četverogodišnjem trajanju, te nemaju navršenih 28 godina na dan 9. rujna 2019. godine. Uz to imaju posebnu psihičku i tjelesnu zdravstvenu sposobnost, imaju propisanu razinu tjelesne i motoričke sposobnosti, te su osobno dostojni za obavljanje policijske službe i nisu članovi političke stranke.

- Prijave na natječaj primat će se do 31. srpnja kako bi se mogli prijaviti i učenici koji ove godine završavaju srednju školu. I ove godine ćemo, kao i lani, omogućiti testiranje kandidatima ovdje u Puli, kako bi im se izašlo u susret i kako bi imali manje troškove - istaknuo je načelnik Novak.

Program srednjoškolskog obrazovanja započet će 9. rujna na Policijskoj akademiji, a trajat će 12 mjeseci, u što je uključena i praksa u policijskim upravama. '

POGLEDAJTE VIDEO:

- Za vrijeme školovanja, polaznicima su osigurani smještaj, hrana, oprema i mjesečna novčana naknada. Polaznici koji uspješno završe program obrazovanja, primat će se u radni odnos u Ministarstvo unutarnjih poslova sukladno potrebama službe, a nakon završetka vježbeničkog staža od šest mjeseci, postaju policajci te su obavezni raditi u policiji najmanje pet godina. Čeka ih dakle siguran posao, kao i mogućnost napredovanja i nastavka školovanja' - pojasnila je voditeljica Policijske škole ''Josip Jović''.

Dan otvorenih vrata novi je način pristupa mladima kako bi ih se animiralo za policijski posao, pa su se tako u srijedu učenici pulskih srednjih škola u Sportskom centru Mirna (Pattinaggio), a potom i učenici pazinskih srednjih škola u Školsko gradsko sportskoj dvorani, mogli detaljnije upoznati s policijskim zanimanjem i opremom koju policijski službenici koriste u svakodnevnom radu. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Policijski demo timovi temeljne i interventne policije prikazali su učenicima, ali i svim zainteresiranim građanima, vježbe pravilne uporabe i rukovanja vatrenim oružjem, primjenu policijskih ovlasti i tehnike borilačkih vještina. Djelatnici kriminalističke tehnike su uz pomoć srednjoškolskih CSI stručnjaka pojasnili kako se prikupljaju tragovi na mjestu događaja ubojstva, i koliko su prvi zahvati na mjestu kaznenog djela bitni za daljnji postupak policije i otkrivanje počinitelja. Rad policije predstavili sui vjerni pomagači policijskih službenika – policijski psi za detekciju droge i eksploziva, pa su tako belgijska ovčarka Ayla i njen vodič Kristijan Orešković demonstrirali kako uspješno pronalaze eksploziv sakriven u putnoj torbi, dok su vodič Ivica Šest i četveronožni inspektor Duks, okupljenima pokazali kako lako pronalaze drogu i zašto posljednja dva mjeseca pune medijski prostor. 

Budući da je Dan otvorenih vrata primarno namijenjen mlađim osobama koje žele postati policajci, svi zainteresirani mogli su isprobati i postavljeni poligon te provjeriti svoju razinu tjelesnih i motoričkih sposobnosti potrebnih za upis u policijsku školu.
 

Idi na 24sata

Komentari 18

  • RedžepIbraim 15.03.2019.

    Tko je lud da ide za policajca za placu od 4.500 kuna neto pozornici i zapovjednici su prema policajcima vrlo strogi i sve ostalo sto ide s tim poslom policiski posao je odgovoran a kao policajac nema nikakvu zastitu od strane policije svi oni koji misle da u policiji je med i mljeko to nije istina rade pod pritiskom rade po 12 sati a neki i krace za placu od 4.500 kuna neto to je pocetna placa za nove policace pa ko voli nek radi ko rob za 600 eura kao policajac

  • vojtek 14.03.2019.

    ma tko će u policiju gdje početnik ima 4.000,00 kuna, a živi na moru.. gluposti zato i jesu u istri dani otvorenih vrata, ali uzalud...onda onih par Slavonaca što se jadni jave pošalju u istru i Dubrovnik da rade za stanarinu....a 750 ljudi koji će završiti tečaj će skupiti nikad, pa ni tada...

  • Anarhosindikalist 14.03.2019.

    U ona teška, mračna vremena, Hrvatska je imala oko 5000 milicajaca. Danas, u slobodnoj i prosperitetnoj državi, imamo preko 20.000 pandura. Nikada nismo uživali u ovolikoj sigurnosti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare