To je to što me zanima!

Ministrica Divjak vraća riječ spol na učeničke svjedodžbe

U pet članaka od njih devet u Pravilniku, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak predlaže da se na svjedodžbama učenika dodaju riječi "spol" učenika te "ime i prezime roditelja/skrbnika"
Vidi originalni članak

Ministarstvo znanosti i obrazovanja pustilo je u javnu raspravu promjenu Pravilnika o pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji te javnim raspravama u školskim ustanovama.

U pet članaka od njih devet, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak predlaže da se na svjedodžbama učenika dodaju riječi "spol" učenika te "ime i prezime roditelja/skrbnika".

Oznaku spola iz svjedodžbi uklonio je bivši ministar Pavo Barišić u svibnju 2017. godine, a primijenio se od rujna iste godine.

Riječ “spol: muški (M), ženski (Ž) dodala bi se nakon imena i prezimena učenika, a “ime i prezime roditelja/skrbnika” nakon riječi “državljanstvo”.

U ljeto 2018. izdane su prve učeničke svjedodžbe bez oznake spola i imena roditelja. Odluka će o spolu na učeničkim svjedodžbama počet će vrijediti od rujna ove godine.

Idi na 24sata

Komentari 50

  • jesen2018 15.03.2019.

    Stvarno se ministrica Divjak i pomoćnici narade svaki dan. Za ovakva postignuća i promjene u školstvu nagradila bi ih kolektivnim godišnjim odmorom do kraja mandata ove Vlade. Neka se ljudi odmore zaslužili su, a uz to napravit će manje štete pa je to dvostruka korist.

  • 15.03.2019.

    I tak bu to na kapaljku do pred izbore. Kakti daju ono kaj smo davno imali.

  • Antares777 15.03.2019.

    A zašto je Pavo to maknuo... pa što smeta, muško, žensko, a neka stave i ONO ili kako bi naš narod rekao sikiljavo... to bi bio srednji spol .. ako hoće zabole me...i naravno da treba staviti ime roditelja, stvarno nisu normalni..... nemaju pametnijih stvari za baviti se nego skidanjem i vraćanjem podataka na svjedodžbama... bolje da se bave nastavnim programom i edukacijom nastavnika

Komentiraj...
Vidi sve komentare