To je to što me zanima!

Ministrica Holy uvodi naplatu besplatnih plastičnih vrećica

Ekološka naknada za plastične vrećice, koje su sada besplatne, iznosit će dvije kune po komadu. Naplatom se želi smanjiti upotreba vrećica štetnih za okoliš
Vidi originalni članak

Vlada će uskoro raspravljati o novom Zakonu o otpadu, kao i o pravilnicima koji će zakon provoditi u praksi. Ministrica Mirela Holy planira uvesti naplatu jednokratnih, tankih plastičnih vrećica koje se sada dijele besplatno. Večernji list piše kako će vrećice koštati najmanje 2 kune. Naplatom se želi smanjiti upotreba plastičnih vrećica koje su po mnogima štetne za okoliš.

Prema podacima ekoloških udruga kada bi svaki peti građanin Hrvatske prestao koristiti plastične vrećice sljedeća generacija bi u prirodi zatekla 200 milijardi plastičnih vrećica manje. 

Zagovornici vrećica, pak, tvrde da je proizvodnja plastičnih vrećica za okoliš manje štetna od proizvodnje platnenih i papirnatih vrećica. Isto tako, naplatom plastičnih vrećica čija proizvodnja košta oko pet lipa po komadu obogatit će se oni koji ih budu prodavali građanima.  

Na zakon je stiglo više od 1100 primjedbi, dok će se uporaba tankih plastičnih vrećica, kakve dobivamo u trgovinama, destimulirati jednim od 30-ak pravilnika i zakonskih akata. Iz Ministarstva ističu da se plastika predugo razgrađuje i šteti okolišu te da jedna platnena torba može zamijeniti i 1000 plastičnih vrećica.


Idi na 24sata

Komentari 164

  • RENCHIYS 13.05.2012.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • Plastik 12.05.2012.

    21 razlog zašto ne treba naplaćivati plastične vrećice Rezultati brojnih istraživanja potvrđuju zaključak da bilo kakva odluka o uvođenju naknada ili zabrana plastičnih vrećica nije ničim opravdana, a svako davanje bilo kakve prednosti biorazgradljivim plastičnim (traže posebni sustav gospodarenja) i papirnim vrećicama te platnenim torbama, rezultirat će bitno većim utjecajem na okoliš, od utjecaja na globalno zatopljenje do potrošnje pitke vode i energije. Prije donošenja odluke svakako bi trebalo dobro procijeniti opravdanost uvođenja zabrana i naknada klasičnih jednokratnih plastičnih vrećica, jer neželjene posljedice mogu biti značajne i dugotrajne. George Monbiot, poznati britanski analitičar svijeta plastike izjavio u dnevnim novinama The Guardian (2009.): "Plastične vrećice nisu pošast našeg planeta, njihovo najveće zlo je što nam skreću pažnju s mnogo važnijih problema".

  • trajekt 11.05.2012.

    Ona svojom pojavom zagađuje okoliš, trebalo bi njoj napaltit ekološku taksu............ Tako nami treba kad smo ovce, stoka sitnog zuba koja ni ne bleji kad je šišaju

Komentiraj...
Vidi sve komentare