To je to što me zanima!

Mrsić: Ako nas sindikati odbiju morat ćemo raskinuti ugovor

Ministar rada Mirando Mrsić gostovao je na 24sataTV-u. Govorio je o sindikalnom referendumu, kolektivnom ugovoru, mjerama zapošljavanja i drugim mjerama...
Vidi originalni članak

Ako sindikati ne pristanu na dodatak temeljnom kolektivnom ugovoru kojeg nudi Vlada, bit ćemo prisiljeni već u ponedjeljak otkazati temeljni kolektivni ugovor, rekao je ministar rada Mirando Mrsić gostujući u emisiji "Bez ograde" televizije 24sata. 

Mrsić je podsjetio da je za subotu u podne najavljen sastanak s predstavnicima četiri sindikata iz prosvjete, zdravstva i znanosti koji su u sastavu Matice hrvatskih sindikata, te da je to "završni sastanak mirenja". Mrsić kaže kako se ovim promjenama koje nudi Vlada mogu zadržati radna mjesta i razina plaća. Na pitanje što će biti s djelatnicima u javnoj upravi, ministar je rekao kako je u javnoj upravi  potrebno napraviti reorganizaciju.

- Imamo između pet i šest tisuća ljudi koji imaju uvjete za odlazak u mirovinu. Ponuda otpremnina bit će vrlo prihvatljiva te mislim da se te stvari biti izvedive bez problema - rekao je Mrsić i dodao da će veći problem biti s javnim tvrtkama kao što su HŽ i HEP gdje ima previše zaposlenih i gdje je također potrebno restrukturiranje.

Ministar je govorio i o novom Zakonu o radu (ZOR) kojim će uvesti tzv. jedinstvenih ugovora o radu. Po tom bi modelu poslodavac u prve dvije i pol godine mogao lakše otpustiti radnika, koji bi nakon tog razdoblja dobio sva prava kao zaposleni na neodređeno vrijeme. Također, poslodavac će moći platiti doprinose radniku po satnici koju je odradio.

- Već bi početkom iduće godine mogli imati prve naznake novog Zakona o radu - otkrio je Mrsić.

Idi na 24sata

Komentari 20

  • jojo55 14.09.2012.

    užas.....kad ćemo poluditi i istjerat ih sve s tog Markovog trga.....pa j*** ovi su gori od hdz-a.

  • dren_1 14.09.2012.

    Kako bi bilo da umjesto Mrsića bude jedan sidikalni vođa na primjer Sever?

  • mario72 14.09.2012.

    Očigledno ima pogrešnu dioptriju naočala ali što je i gluh ili glup ili i jedno i drugo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare