To je to što me zanima!

Misija u Africi: Hrvati sagradili školu za siromašne u Ruandi

Srednjoškolcima u ruandskom selu Kivumu naš novinar i njegova supruga omogućit će besplatno školovanje, koje ih inače stoji nedostižnih 300 dolara...
Vidi originalni članak

Na svečanosti u ruandskom selu Kivumu naš novinar Željko Garmaz i njegova supruga Maja Sajler Garmaz ostvarili su svoj san i svečano otvorili Srednju tehničku školu Sveti Franjo.

Iskreno, ni sanjali nismo da će se sve odvijati ovako brzo. Od objave knjige ‘Naš čo’ek u Africi’, koja je bila početak prikupljanja novca, prošlo je 15 mjeseci. A mi danas otvaramo školu - kažu Željko i Maja

Time je ova siromašna zemlja u središnjoj Africi dobila prvu srednju školu koja će, za razliku od drugih, biti potpuno besplatna. Škola u Ruandi stoji oko 300 dolara, a većina si je ne može priuštiti jer nadničarenjem dnevno zarade tek jedan dolar.

- Tek kad smo vidjeli sretna lica tisuća mještana, znali smo da smo napravili pravu stvar. Ostvarili smo san pokojnog fra Vjeke Ćurića, pogurali smo veliku želju fra Ivice Perića, ispunili smo našu misiju - kažu Osječani Željko i Maja, koji su prošle godine za svoju nesebičnu akciju dobili nagradu Ponos Hrvatske. 

U samo godinu dana niknula je nova zgrada s 11 učionica, sanitarnim čvorom, ali i s dva spremnika za vodu, u koje će se skupljati kišnica.

- Iskreno, ni sanjali nismo da će se sve odvijati ovako brzo. Od objave knjige ‘Naš čo’ek u Africi’, koja je bila početak prikupljanja novca, prošlo je 15 mjeseci. A mi danas otvaramo školu - kažu Željko i Maja, koji nastavljaju akciju da bi u funkciju stavili i drugu zgradu te da bi škola u konačnici mogla primiti 1000 učenika. 

Idi na 24sata

Komentari 73

  • bbbdado 25.04.2013.

    Sretno djeci , obitelji Garmaz i franjevcima

  • kukurica 25.04.2013.

    bravo svaka čast, da je bar više ovakvih ljudi

  • MRKONJA_1 25.04.2013.

    ...nisu ni trebali ič u Ruandu...mogli ostat doma i učinit to isto...

Komentiraj...
Vidi sve komentare