To je to što me zanima!

Misterij nigerijskih blizanaca: Nigdje u svijetu nema ih toliko

Upravo iz etničke zajednice Yoruba, koja dominira ovom dijelom Nigerije, proizlazi najveći broj blizanaca u svijetu. Blizanci su tamo toliko česta pojava, da su za njih razradili posebna imena
Vidi originalni članak

U mjestu Igbo Ora bazirano u Nigeriji, rođenje identičnih blizanaca nije rijetka pojava.

Upravo iz etničke zajednice Yoruba, koja dominira ovom dijelom Nigerije, proizlazi najveći broj blizanaca u svijetu. Blizanci su tamo toliko česta pojava, da su za njih razradili posebna imena. Zovu se Taiwo ili Kehinde, zavisno jesu li prvo ili drugorođeni.

Čak i za ovu etničku zajednicu koja dominira kada je riječ o broju blizanaca, mjesto Igbo Ora odskače i broji iznadprosječne rezultate.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Za velik broj blizanaca u našem mjestu zaslužni su 'okra' listovi koje konzumiramo svakodnevno. Listovi se koriste u pripremi gulaša koji je popularan među stanovnicima Igbo Ore - rekao je 15-godišnji Kehinde Oyedepo, jedan od blizanaca iz mjesta Igbo Ora.

Drugi pak tvrde da je za ovaj veliki broj blizanaca zaslužno tradicionalno lokalno jelo 'Amala' pripremljeno od slatkog krumpira i posebnog brašna. Smatra se da upravo slatki krumpir sadrži gonadotropine, kemijsku tvar koja stimulira proizvodnju jajašca.

FENOMEN 10 činjenica o blizancima: Što mislite, imaju li jednake otiske?

Ginekolog Ekujumi Olarenwaju iz Lagosa, smatra da uzrok leži u nečemu drugome jer se taj isti proizvod koristi i drugdje u svijetu i ne daje ovakve rezultate.

- Jedan od mogućih razloga nadprosječnog broj rođenih blizanaca u ovom području mogao bi biti nasljedni aspekt. Tijekom godina sigurno je došlo do raznih brakova unutar ove etničke zajednice što je dovelo do toga da su se geni spojili i koncentrirali u tom okružju - rekao je Ekujumi Olarenwaju.

Unatoč znanstvenim dokazima, stanovnici Igbo Ora odbijaju vjerovati da hrana koja koriste nije zaslužna za ovaj nadprosječan rezultat.

- Vrlo je bitan način na koji se lišće 'okra' konzumira. Primjerice, preporuča se da se gulaš pripremljen od tog lišća konzumira odmah, a ne nakon određenog vremenskog perioda. Baš iz razloga što na svakodnevnoj razini konzumiram lišće 'okra', rodila sam osam para blizanaca – ispričala je Oyenike Bamimore, lokalna prodavačica kruha.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • 23.03.2020.

    Duse slatke

  • PRCO 18.03.2020.

    Ushicen sam!

  • otocan 18.03.2020.

    Zašto bi netko uopće htio blizance, kad je to kompliciranija i rizičnija trudnoća? Pogotovo tamo, gdje mislim da ni nemaju dobru lječničku skrb.

Komentiraj...
Vidi sve komentare