To je to što me zanima!

Misterij vrijednih slika: Bile su kod čovjeka 'koji nije postojao'

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Umirovljenik (80) kod kojeg je u stanu u Münchenu pronađena kolekcija umjetnina vrijedna čak 1,5 milijardi eura, bio je tajnovit u mnogim aspektima svog života...
Vidi originalni članak

Umirovljenik koji stoji iza kolekcije umjetnina, koja je prema nekim procjenama vrijedna 1,5 milijardi eura i koja je pronađena u  Münchenu, bio je tajnovit u mnogim aspektima svog života, piše Daily Mail.

Cornelius Gurlitt (80), sin trgovca umjetninama Hidebranda Gurlitta, nije imao račun u banci, mirovinu ili osiguranje. Živio je od zbirke i prodavao umjetnine kada bi ostao bez novca. Umirovljenik koji nikada nije radio, nije registriran ni u policiji, iako je to u Njemačkoj obavezno, a nepoznanica je i poreznim tijelima i socijalnim službama. 

Slike, za koje se vjerovalo da su uništene u ratu, pronađene su u njegovom stanu iza starih limenki hrane. Među 1406 slika su i one Renoira i Matissea. Pronašli su i dosad nepoznato djelo Chagalla.  Među pronađenim djelima su i crtež te dvije grafike Pabla Picassa. Sve slike još nisu vještačili pa se ne zna da li među njima ima i krivotvorina. Sve pronađene slike su u dobrom stanju.  Najstarije djelo koje je pronađeno je iz 16. stoljeća, a pronađene su slike i iz 19. stoljeća. Nisu sve slike koje su pronađene ukradene za vrijeme nacističkog režima, piše Bild. 

No većina umjetnina su ukradene vlasnicima, od kojih su mnogi bili Židovi, a nacisti su smatrali kako se radi o odvratnoj umjetnosti. Njemačko državno odvjetnišvo kaže da će istraga dugo trajati. 

Službenici tijekom rutinske kontrole postali sumnjičavi: Bio je nervozan

Priča o pronalasku umjetnina počinje jedne rujanske večeri 2010. godine u vlaku koji je putovao iz Züricha u München. Carinski službenici obavljali su rutinsku provjeru putnika.

Gurlitt im je dao austrijsku putovnicu na ime Rolf Nikolaus Cornelius Gurlitt, u kojoj je pisalo da je rođen 28. prosinca 1933. godine u Hamburgu, a da trenutno živi u Salzburgu. Činio se nervoznim, a službenicima je rekao da je u Švicarsku putovao poslovno, u galeriju Kornefled u Bernu. Pustili su ga da nastavi put, ali ostali su sumnjičavi. Opsežne provjere pokazale su da ne živi u Salzburgu, nego u Schwabingu i da nije registriran u policiji. 

- Bio je čovjek koji nije postojao - rekao je njemački dužnosnik. 

Zatražili nalog za pretres stana i našli umjetnine

Istražitelji su zatražili nalog za pretres njegovog iznajmljenog stana. Između 28. veljače i 2. ožujka 2012. pronašli su gomilu pokvarene hrane u konzervama iza koje su bila nestala djela. 

Inače, Corneliusov otac bio je švercer umjetnina, a nakon smrti djela je ostavio sinu. On je onda prodavao slike, jednu po jednu, kako bi imao novac za život. 

Istražitelji sada nastoje vratiti umjetnine njihovim pravim vlasnicima. 

>>> U zapuštenom stanu pronašli slike vrijedne 1,5 milijardi eura

Idi na 24sata

Komentari 25

  • emma123 05.11.2013.

    sada se Njemci grizu što je procurilo u javnost

  • uberschallgeschwindigkeit 05.11.2013.

    sve u svemu,stari je faca!!

  • pero trta 05.11.2013.

    Moj dida je švercao duhan,meni nije ostavio ni kutiju cigara

Komentiraj...
Vidi sve komentare