To je to što me zanima!

Mito na recept: Uskok traži da optuženi liječnici vrate novac

Sve je navodno bilo dogovoreno i liječnici su bili spremni na to pristati, a onda je Uskok promijenio pravila igre. Za optužene liječnike traži rad za opće dobro
Vidi originalni članak

Tijekom istrage koja je rezultirala najopsežnijom optužnicom dosad, protiv 364 okrivljenika i Farmala, Uskok je osumnjičenim liječnicima nudio uvjetne kazne.

Sve je navodno bilo dogovoreno i liječnici su bili spremni na to pristati, a onda je Uskok, doznajemo iz pouzdanih izvora, promijenio pravila igre. Za optužene liječnike traži rad za opće dobro i vraćanje nezakonito stečene imovinske koristi.

Ako se ne dogovore, nagodbe postaju upitne. Takav scenarij željeli bi izbjeći i u Uskoku. Svjesni su da teško mogu provesti tako veliko suđenje jer će teško osigurati dovoljno veliku sudnicu za sve optužene s odvjetnicima te zainteresiranu javnost.

Dok se čeka rasplet vezan uz nagodbe, iz izvora bliskih Farmalu stižu informacije kako oni ne smatraju da je riječ o kaznenom djelu jer su radili onako kako danas rade sve farmaceutske tvrtke. Uskok je tijekom istrage navodno dobio informacije da su slično radile još neke farmaceutske tvrtke, no nitko od njih nije optužen. Osim toga, smatra naš izvor, u postupku nitko nije oštećen, no uništena je jedna firma, koja je sa 140 zaposlenih spala na njih 70-ak, a prepolovili su joj se i prihodi.

Prema zakonu, tvrdi naš izvor, nije kažnjivo ako se mito daje privatnicima nego službenoj osobi. Prema našem HZZO-u, liječnici opće prakse nisu službene osobe nego privatnici, koji smiju primati darove, kaže izvor blizak osumnjičenima. Neki su prozvali i aktualnog ministra Rajka Ostojića da je putovao na račun farmaceutskih tvrtki, no on to opovrgava. 

Idi na 24sata

Komentari 108

  • loyola 02.01.2014.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 5 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • kalabek 02.01.2014.

    sve je to obična farsa ,pomoću koje se prikrivaju one prave korupcije ,koje su donijele štetu proračunu i svima nama .doktori su prepisivali lijekove sa liste HZZ -a ,pacijenti su dobivali potrebne lijekove .ne vidim tko je tu oštećen ,proračun nije ,a ni mi ,čemu onda tolika buka ,sve je to tržišna utakmica u farmaceutskoj industriji i distribuciji

  • loyola 01.01.2014.

    Postoji nešto što se zove " ugovor o etičkom oglašavanju lijekova" kojega su sklopile farmaceutske tvrtke s HZZO-om. Prema tom ugovoru farmaceutske tvrtke mogu sudjelovati u sponzoriranju odlazaka liječnika na stručne kongrese, i financiranja opreme ordinacije, stručne literature i sl. do 1000 kn godišnje. Dakle, farmaceutske firme imaju legalno pravo na marketing, a koji će lijek liječnik propisati među onima koji su uvršteni na pozitivne liste HZZO-a, njegov je slobodni izbor, za koji snosi stručnu odgovornost pred HLK i materijalnu pred HZZO-om. Ukoliko je 860 obiteljskih liječnika procesuirano zbog suradnje s jednom farmaceutskom firmom, a ako ima barem desetak generićkih firmi, iole normalnoj osobi jasno je da svi obizeljski, pa i bolnički liječnici prima isti oblik "mita i korupcije". Oni bolnički i daleko više, ali do njih Nata ne može. Na Zapadu su njihove Škaričičke također prijavljivale liječnike, međutim Njemački vrhovni sud presudio je da privatni obiteljski liječnici imaju paravo biti sponzorirani od strane farmaceuta do 18.000 Eura godišnje. I još nešto, sindikalist Babić nema nikakve veze s privatnim obiteljskim liječnicima, koji nisu štrajkali, već požrtvovnim radom, radeći 2 do 3 svjetska standarda usluga čuvaju socijalni mir.

Komentiraj...
Vidi sve komentare