To je to što me zanima!

Mjesec vam se učinio sjajniji nego inače? I bio je, 30 posto

I Hrvati su uživali u 'Supermjesecu', pojavi kada se mjesec nalazi u takozvanom perigeju, točki u orbiti gdje je najbliže Zemlji. Činio nam se 14% veći nego inače
Vidi originalni članak

Čim je sunce zašlo nebo je osvijetlio 'Supermjesec'. Zemljin prirodni satelit večeras je za 30 posto sjajniji i 14 posto veći od drugih punih mjeseca u ovoj godini. Znanstveni izraz za taj fenomen je "mjesec u perigeju". Perigej je točka na putanji nekog tijela u orbiti oko Zemlje u kojoj je tijelo najbliže Zemlji.

NASA je najavila da će Mjesec varirati u veličini zbog ovalna oblika mjesečeve orbite. Mjesec slijedi eliptičnu putanju oko Zemlje koja je s jedne strane ("perigej"), oko 50.000 km bliže od druge ("apogej"). Puni mjesec u perigeju Mjesečeve orbite čini ga iznimno velikim i svijetlim.

Najbolje vrijeme za promatranje bilo je kada je Mjesec bio u blizini horizonta. Iz razloga koji nisu potpuno razumljivi astronomima ili psiholozima, Mjesec nisko na horizontu izgleda neprirodno velik kada sja kroz drveće, zgrade i druge objekte na Zemlji.

Idi na 24sata

Komentari 37

  • miššš 06.05.2012.

    mjesec je bio stvarno predivan

  • Vitaminnnnnnnn 06.05.2012.

    Čak je i sunce bilo ljubomorno na mjesečev sjaj.

  • serpentine 06.05.2012.

    bila prelijepa večer.

Komentiraj...
Vidi sve komentare