To je to što me zanima!

Mladi izviđači u akciji: Sve će biti zeleno, sadit ćemo šumu

Lani je u Dalmaciji izgorjelo 34 tisuće hektara šume. Ove godine u akciji koju organizira Savez izviđača, HGSS, Hrvatske šume i Veleposlanstvo Kanade, planiraju sanirati oko 130 hektara
Vidi originalni članak

Na 700 metara nadmorske visine, u zvjezdarnici na Mosoru, predstavljena je Boranka, najveća volonterska akcija u Hrvatskoj.
U jesen ove godine tisuće volontera, uključujući djecu iz viših razreda osnovnih te iz i srednjih škola pošumljavat će opožarena područja i tako oporaviti biljni svijet koji je praktički nestao u velikim požarima prošle godine.

Akciju su organizirali Savez izviđača Hrvatske, HGSS, Hrvatske šume i Veleposlanstvo Kanade, a pošumljavanje će trajati osam vikenda u jesen ove godine.

Prije samog pošumljavanja, u višim razredima osnovnih i u srednjim školama održat će se stručna predavanja kako bi se osposobili učenici volonteri.

- Priroda se može obnoviti i sama, ali joj u ljudskom poimanju vremena treba dugo. Zato joj želimo pomoći, okupiti tisuću volontera u Hrvatskoj, od izviđača, planinara, HGSS-ovaca, branitelja, ali i svih drugih koji se žele priključiti. Pošumljavat će se u listopadu i studenom, a u rujnu krećemo s edukacijama u školama. One su vrlo važne jer onaj tko je jednom posadio stablo sigurno će se u budućnosti drukčije odnositi prema prirodi - rekao je Željko Roglić, predsjednik Saveza izviđača Hrvatske.

Prošle godine u Dalmaciji je izbilo 218 požara u kojima su izgorjele 34.000 hektara tla. Hrvatske šume još lani su sanirale 168 hektara, a ove planiraju sanirati oko 130 hektara.

- Prije obnove treba donijeti planove jer nema smisla trošiti sredstva i obnavljati zemljište koje će za nekoliko godina postati, recimo, građevinsko - rekao je Ivan Melvan iz Hrvatskih šuma.

Akciju suorganizira i Veleposlanstvo Kanade u Hrvatskoj, a veleposlanik Daniel Maksymiuk rekao je kako treba što spremniji dočekati ovakve požare s obzirom na klimatske promjene koje se događaju. Maksymiuk je rekao i da zna koliko su požari opasni, jer je, primjerice, prošle godine u Kanadi u velikim požarima izgorjela površina veličine petine Hrvatske. U samu akciju uključit će se, dakle, i djeca iz osnovnih i srednjih škola, te lokalno stanovništvo, a sve volontere educirat će Hrvatska gorska služba spašavanja. Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a, rekao je da je akcija Boranka za svaku pohvalu, ali i dodao da bi takve akcije trebalo provoditi kontinuirano, bez obzira na broj požara.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Wraith 27.06.2018.

    Svim ljudima treba dati posao da sade drvece i ciste potoke i brinu se za prirodu.Kad bi svima dan posao skrbnika prirode nitko nebi bio bez posla.To je glavna duznost svih ljudi.Da budu dio prode i da joj pomazu kako znaju i umiju.To je nasa urodena duznost koju nam je priroda i evolucija dodjelila.Sume su pune smeca.Potoci zacepljeni sa smecem.Zivotinje gladne i u strahu.Primite se posla.

  • 11.06.2018.

    Naivni mladi izvođači, oni će siroti saditi drva po negostoljubivom terenu, a istovremeno su selektivne sječe šuma i od Hrvatskih šuma i interesnim političkim lopovima. Pa posjekli su pola šuma na Medvjednici , Tuškancu , podno Tulovih greda kod Sv. Roka , Plješevice i sl. Normalno uz odobrenje parka maksimir i ostalih renđera koji ne znaju svoj posao.

  • krao_sam_1 11.06.2018.

    Najbolje sve porezati i staviti u plan betonizacije. Što će nam kisik.

Komentiraj...
Vidi sve komentare