To je to što me zanima!

Mladi padobranac je tajio obitelji da skače iz aviona

Vukovar: Matija Knežević (27) je bio padobranac početnik. To mu je bio tek drugi skok. Zrakoplov i pilot nisu imali dozvole za padobransku edukaciju
Vidi originalni članak

Siguran sam da je naš Matija sada među anđelima, kaže jedan od prijatelja Matije Kneževića (27), koji je u petak navečer skočio padobranom iznad Vukovara. Padobran mu se nije otvorio i Matija je poginuo pri padu u dvorište obitelji Šprajcar u Borovu Naselju. Bio je padobranac početnik, sa samo sedam dana obuke. To mu je bio tek drugi skok. Roditeljima i bratu prešutio je da pohađa padobranski tečaj u Vukovaru. Priznao im je da je u četvrtak prvi put skočio.
- Bio sam dežuran kad me nazvao i rekao da je skočio. Mislio sam da će doći za vikend kući i da ćemo razgovarati o tome. Bio je oduševljen, let mu je bio fantastičan. Rekao je da je sve pod kontrolom, a u petak navečer javili su nam da je poginuo - kaže Matijin otac dr. Đuro Knežević.  Mladić je pri brzini od oko 200 kilometara na sat i s visine od 1000 metara pao u dvorište obiteljske kuće Drage Šprajcara.
- U dvorištu je grunulo kao da je pala bomba. Kod kuće su bili samo sin i kći. Vidjeli su da je nešto srušilo debelu betonsku ploču šupe i urušilo lozu. Između šupe i garaže ležalo je tijelo, a krv je bila posvuda. Kćerka se zamalo srušila u nesvijest. Beton je puknuo ispod njega od siline udarca - kaže Šprajcar i dodaje kako je cijela obitelj u šoku.
- Vidio sam avion da nadlijeće i prvog padobranca kako iskače i otvara padobran, pa i drugog, kojemu se isto otvorio. A onda sam vidio i trećeg. Njemu se nije otvorio. Gledao sam i gledao dok nije pao iza krova susjedne kuće - rekao je očevidac Branko Cukar.
Cessna je sletjela na stazu aerokluba. Policija je privela pilota, koji navodno nema dozvolu za izbacivanje padobranaca, i saslušala druga dva padobranca. Sumnja se u kvar u avionu koji nije prilagođen za padobransku edukaciju. U njemu je bilo mjesta za troje ljudi, a letjelo je četvero.
- Bila je to redovna padobranska obuka nakon što obave zemaljske vježbe. Ne možemo govoriti zašto se padobran nije otvorio jer to mora vještačiti inspektor za zrakoplovne nesreće - rekao je Branislav Mišić iz Aerokluba Borovo.

VRIJEDAN RADNIK I NOGOMETAŠ
Matija je iz Orahovice otišao na studij i poslije se kao komercijalist zaposlio u tvrtki Elektrokovina u Osijeku. Igrao je nogomet.

INSTRUKTOR: PADOBRAN SE NE MORA OTVORITI
Emir Ekić, iskusni padobranac s više od 2300 skokova i instruktor u Aeroklubu Tandem, kaže kako polaznike škole padobranstva upozorava da se padobran ne mora uvijek otvoriti tijekom skoka. Padobranac se uvijek može teško ozlijediti ili čak poginuti.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • zubatac22 17.06.2009.

    kod pocetnih skokova se skace na gurtnu, tj padobran se odmah pri iskoku otvara, i cudno mi je da je tu moglo doc do zakazanja padobrana,a ako i je doslo, cudno je da i rezerva zakazala, tu je sigurno da je doslo do panike padobranca i nije reagirao, jer skolski padobrani su podeseni tako da cim povucete rucicu za obacivanje glavnog padobrana,otvara se rezervni. a sta se tice obuke, mi smo imali 2 vikenda teoriju,onda ljecnicki i ispiti i onda na skok,i ne vidim tu nista lose. Jednostavno covjek mora sam shvatiti jeli on za taj sport ili ne, mora sam s sobom razmislit dali ce moc reagirat u zraku gore ili ne ako dodje opasnost tj. pojednostavnimo nesmje biti panicar. I mislim da je to glavni problem ovog slucaja. Sucut obitelji.

  • ena4 14.06.2009.

    jadnik.ali je ipak trebal reci da skace,mozda bi bolje prosao.iskrena sucut obitelji mlaog padobranca.

  • Zaczgb 14.06.2009.

    ili je dečko napravio samoubojstvo ili niko ne mari za propise i zakone u ovoj državi i onda se dogodi ovakva tragedija, kako je uopće moguće da netko bez ikakvih dozvola za let i skakanje padobranom uopće uzleti.. nije mi ta priča posve jasna..nešto tu smrdi..sućut obitelji. još jedan mladi život ugašen.. užas

Komentiraj...
Vidi sve komentare