To je to što me zanima!

Mladić se još bori za život, prijavili djelatnika Centra

Policija je u petak potvrdila da je kazneno prijavila djelatnika Centra za autizam Dubrava zbog ozljeđivanja štićenika kojemu je život u opasnosti
Vidi originalni članak

Korisnik Centra za autizam u zagrebačkoj Dubravi A. F. (26) završio je u Traumatološkoj bolnici s teškim opeklinama opasnim za život nakon što ga je otuširao djelatnik (25). Teško su mu stradale genitalije, a razvila se i upala pluća te sepsa.
Bilo je to 30. svibnja oko 14 sati. A. F. se namazao izmetom po cijelom tijelu, kao što to, navodno, često radi. Zaposlenik ga je krenuo tuširati. Tvrdi da je, kao i obično, pomiješao toplu i hladnu vodu te ga oprao. Tanja Biloglav, v. d. predstojnica stacionara Centra, kaže da A. F. ničim nije davao do znanja da ga boli ili da je voda prevruća. No, dodaje, to nije neuobičajeno jer autisti inače znaju imati povećanu toleranciju na bol.
- Nakon tuširanja primijetili smo da mu je koža crvena i da se ljušti. Odmah smo pozvali medicinsku sestru koje je procijenila da korisnika treba prevesti u bolnicu, što smo i učinili - kaže Biloglav. Prvo su ga prevezli u Novu bolnicu u Dubravi. Tamo su procijenili da bi mu mogli bolje pomoći u Klinici za traumatologiju pa su tamo prebacili mladića. U petak se još bori za život.
- Nalazi se na Odjelu za intenzivno liječenje. Ima teške opekline 3. stupnja na 40 posto tijela - kazao je šef Odjela za opekline Hrvoje Tomičić, dodajući da je u ovom trenutku vrlo nezahvalno davati bilo kakve prognoze. Djelatnici Centra koji su A. F. dovezli u bolnicu liječničkom osoblju su kazali kako on nema žive roditelje, a njegovoj majci u Splitu tek su kasno navečer javili da joj je sin na liječenju. Biloglav kaže da je to bila još jedna nenamjerna pogreška. Šokirana majka sve je prijavila policiji 2. lipnja. Nakon istrage,  djelatnika su prijavili za nanošenje teških tjelesnih ozljeda. Ako ga proglase krivim, prijeti mu i do deset godina zatvora. Kako doznajemo, u svojoj je obrani tvrdio da ga nije namjerno opekao te da je sam A. F. možda slučajno okrenuo slavinu i pojačao toplu vodu dok ga je sapunao.
A. F. je korisnik Centra 20 godina. Biloglav objašnjava da on ima posebno teške psihomotoričke smetnje. Njegovo je stanje takvo da su, kaže, sretni ako sam sjedi i jede jer to znači da ima jedan od boljih dana. Inače samo leži u krevetu.

'DJELATNIKA SMO UDALJILI S POSLA'
Iako u Centru smatraju kako je djelatnik slučajno, a ne namjerno ozlijedio korisnika, odmah nakon događaja udaljili su ga s posla. V. d. predstojnica Tanja Biloglav kaže da je on bio u takvom šoku da nije bio sposoban nastaviti posao. Tvrdi i da su odmah izvijestili sve institucije, no u policiji kažu da ih je prva zvala majka.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • Nea77 13.06.2009.

    oni i imaju i strpljenja i ljubavi prema svojim štićenicima, ne kažem da svatko može raditi taj posao, al oni koji su tamo i rade, rade ga sa srcem

  • skolic3 13.06.2009.

    da @slama,slažem se da je teško ali taj poziv uvažava strpljenje i ljubav (bar bi trebao) pa čak sjetiti se samo da su to ljudska bića, nažalost drugačija,nesretnija ali da imaju ista osjetila kao i mi.I njih boli jbt, pa ipak su ljudi.Katastrofa šta je došlo na ovaj svijet.

  • zekica 13.06.2009.

    maaaaaaa daaaaaaa? sigurno nije osjetio da ga pere vrelom vodom, to se neda osjetit! i šta je jadnik tada mislio? čime sam to zaslužio, zašto me kažnjava? c c c c c tužno pretužno

Komentiraj...
Vidi sve komentare