To je to što me zanima!

Mongoli se sprdaju s Putinom: "Naše je Carstvo bilo veće, ali bez brige, mi smo miroljubivi"

Putin je u intervjuu koji je dao Tuckeru Carlsonu pokazivao karte i tvrdio da "Ukrajina povijesno pripada Rusiji". Na te je izjave reagirao bivši predsjednik Mongolije...
Vidi originalni članak

Ruski predsjednik Vladimir Putin (71) je u nedavnom intervjuu koji je dao kontroverznom američkom novinaru Tuckeru Carlsonu (54) rekao "kako Rusija ima povijesno pravo na Ukrajinu". Na tu je izjavu reagirao novinar i bivši predsjednik Mongolije Tsakhiagiin Elbegdorj (61) pa je na X-u objavio nekadašnju kartu svijeta. Na toj se karti vidi nekadašnje Mongolsko carstvo koje se protezalo i na dobar dio današnje Rusije. Uz to je napisao:

- Bez brige, mi smo prijateljski i slobodan narod. 

Od 1206. godine Mongolsko je carstvo pod Džingis Kanom bilo najveće. Za njegova života do oko 1228. godine to je carstvo bilo po veličini drugo carstvo ikada u ljudskoj povijesti, samo je Britansko carstvo početkom 20. stoljeća bilo veće. 

Bivši predsjednik Mongolije

Mongolsko se carstvo prostiralo na 26 milijuna kvadratnih metara, a u njemu je živjelo oko 100 milijuna ljudi. Danas je ono podijeljeno između Kine, Rusije i Kazahstana. 

Putin je u spomenutom intervjuu pokazao i kartu iz 862. godine i ustvrdio da "Ukrajina povijesno pripada Rusiji". Suština njegove priče je bila teza da je Ukrajina "izmišljena" država i "umjetna tvorevina" te da se tu radi o "povijesnim ruskim zemljama". Također je spominjao Mađarsku i Rumunjsku kao zemlje koje su "oštećene" jer su im oduzeti dijelovi teritorija na kojima živi mađarski odnosno rumunjski narod.

Idi na 24sata

Komentari 19

  • RoyBean 13.02.2024.

    Mislim da bi u duhu Hrvatskog jezika bio prikladniji izraz da mongoli ismijavaju Putina. Sprdanje nije baš neki hrvatski izraz

  • Anonimus2017 13.02.2024.

    Pa realno ukrajina kao nacija počinje postojati tek krajem 19. stoljeća

  • 13.02.2024.

    Vratiti ce se ta retorika Putini u obliku karme kad Kinezi zatraze da im Rusija vrati oteti teritorij.

Komentiraj...
Vidi sve komentare