To je to što me zanima!

Montefiore: Staljin je bio dosta destruktivan čovjek

Popularni književnik i povjesničar Simon Sebag Montefiore pripadnik je britanske elite, druži se s premijerom Cameronom, a najviše uživa u obitelji
Vidi originalni članak
24sata: U svojim ste djelima opisali život najvećih krvnika i diktatora u povijesti. Mislite li da se može ponoviti zlo kao što je bio Hitler ili Staljin?
Svašta je moguće. Smatram da je Adolf Hitler bio najveći krvnik u cijeloj povijesti, ali isto tako mislim da je čudovište svatko tko ubije čovjeka. Ubojstvo se ne može opravdati.
24sata: Koja je Vaša poveznica s ruskom kulturom i kad najviše volite pisati?
Moja majka ima korijene ruskih Židova i zato me njihova kultura posebno zainteresirala. Išao sam istraživati Židove iz malih sela u Rusiji. Htio sam shvatiti njihov mentalitet. Pišem danju i noću, nije bitno. Izrazito sam posvećen poslu. Ako me uhvati inspiracija, ne mogu se zaustaviti.
24sata: U knjizi “Staljin: Na dvoru crvenog cara” zadirete u njegovu intimu. Potpuno ste ga ogolili i otkrili ono što je o njemu nepoznato. Kakvo je Vaše mišljenje o tome monstrumu?
Bio je ubojica, ali ujedno darovit političar, brutalan, ali i osjetljiv. Staljin je imao obitelj, ali kao da nije. Imao je specifičan odnos prema njima, imao je potrebu za dominacijom i manipulacijom. Uništavao je sve oko sebe, bio je izrazito destruktivan. Na njega nitko nije mogao utjecati. Često me deprimiralo pisanje o njemu i nerijetko me nešto znalo rastužiti.

24sata: Dok ste pisali “Staljina”, sanjali ste da Vas strijeljaju?

Istina, i bilo je strašno. Moram priznati da, dok su me vodili na strijeljanje, nisam bio hrabar nego sam paničario. Moja je supruga nekoliko dana poslije sanjala isti san.
24sata: Kad smo već spomenuli obitelj, kako supruga utječe na Vaše pisanje s obzirom na to da se orijentirala na ljubavne romane?
Ona je divna žena, veoma jaka i posebna te mi je velika potpora. Nikad ne čita moje povijesne romane, ali je uz mene. Podupire me. Moja su djeca još premalena, ali siguran sam da će uskoro pročitati moje romane. Dok sam pisao Staljinove biografije, bio sam nemoguć, gotovo opsjednut njegovim likom. Moja supruga i djeca odahnuli su kad je Staljin napustio naš dom. Obitelj uvijek stavljam na prvo mjesto. Ona je najveće bogatstvo koje imam.
24sata: Čitatelji često prema piscima povijesne tematike imaju predrasude, da su dosadni i uštogljeni te bez smisla za humor. Vi niste baš tipičan autor.
Istina, mnogi su veoma dosadni. Ja sam uglavnom potpuna suprotnost svemu što se veže za takve autore. Život je velika avantura i uživam što sudjelujem u njoj, obožavam se šaliti i iskoristiti svaki trenutak. Volim izazove. Čak i plešem, koja god vrsta glazbe svira. O meni pišu tabloidi, ali i ozbiljniji časopisi. I to pokazuje koliko me čitatelji cijene. A čitatelji su najvažniji.
24sata: Hoćemo li dobiti još koju Vašu knjigu prevedenu na hrvatski?
Za dva mjeseca u Hrvatsku dolazi ‘Sashenka’, moja najdraža knjiga. Ona govori o povijesti bogate ruske obitelji. Puna je zavrzlama, ljubavnih priča, seksi je, mislim da će je Hrvatice voljeti. Rusi su “poludjeli” za njom. Dok sam je pisao, plakao sam, prepuna je osjećaja i nisam se mogao kontrolirati. Dirnula me. Ja stvari doživljavam potpuno, tako da je i plač čest u mom životu.
Idi na 24sata

Komentari 4

  • drug Tito_1 22.05.2010.

    Drugu Staljinu NE!

  • maja72maja 22.05.2010.

    mi imamo nives i macka kao \"knjizevnike\" samo se nadam da nece van granice lijepe nase prezentirati svoja remek dijela jer dovoljno smo se sramotili sa svim i svacim.....

  • user_27152 22.05.2010.

    da dosta eheh pa ona se zvao destrukcija

Komentiraj...
Vidi sve komentare