To je to što me zanima!

'Morat ćemo povećat životnu dob za umirovljenje na 67 god.'

Reforma mirovinskog sustava je neizbježna. Ona mora pratiti izmjene Zakona o radu. To ne znači da će se rezati mirovine, to ne piše u MMF-ovoj izjavi, rekao je
Vidi originalni članak

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić iz Bruxellesa je poručio da je reforma mirovinskog sustava neizbježna.

- Ona mora pratiti izmjene Zakona o radu. To ne znači da će se rezati mirovine, to ne piše u MMF-ovoj izjavi. Međutim, morat ćemo povećati životnu dob za umirovljenje na 67 godina za muškarce i žene - rekao je ministar. Objasnio je da je mjera najavljena u 14 zemalja EU, a neće se provoditi ove godine. Zemlje EU, a samim time i Hrvatska s realizacijom mjere počet će između 2020. i 2030. godine, piše HRT

Dodao je da će sa socijalnim partnerima razgovarati o svim preporukama MMF-a. 

Inače, ministar je Bruxellesu kao promatrač bio na sastanku ministara rada zemalja članica EU-a, na kojem je prihvaćena inicijativa 'Jamstvo za mlade'. Ona predviđa da se svakome tko ima do 25 godina u roku četiri mjeseca nakon završetka školovanja ili gubitka posla ponudi novi posao, nastavak školovanja, dodatno osposobljavanje ili stažiranje. 

Hrvatska bi s primjenom trebala početi od ulaska u EU, a ministar očekuje velika sredstva iz Europskog socijalnog fonda.

Idi na 24sata

Komentari 165

  • ograničen 01.03.2013.

    aaa, ja se razmišljam, zašto uplaćivati mirovinsko osiguranje prvi i drugi stup kad nikad neću vidjeti mirovinu, zar za ove bitange koje je umirovio Rubala i ekipa ???

  • big proof 01.03.2013.

    to je sramota što nam moralne vertikale svijeta rade,zamisli ti tu ideju.mora da nas smatraju maloumnim šljakerima koji će popušit foru rada do smrti.ispada da je od kolijevke pa do groba najgore radničko doba,di jedan radnik na gradilištu,u cementari,brodogradilištu,željezari može radit do te godine.mogu samo političari koji nisu teže od kašike podigli u životu.cilj im je da ljudi uopće ne primaju mirovinu koju su krvavo zaradili.koja je onda svrha života ako nije uživanje u mirovini sa obitelji. moj stari nije doživio penziju.pred kraj su ga selili sa jednog na drugo radno,morao je radit po smjenama,nadređeni ga je omalovažavao pred drugima samo kako bi ga psihički slomio i da podnese otkaz.stari je uspio izdržat neko vrijeme i onda je morao potpisat da bi uopće dobio kakvu takvu otpremninu.do mirovine je imao 5 godina.na zavodu je proveo nepune 2 godine.onda ga je napala zloćudna bolest zvana tumor na mozgu i 4 mjeseca nakon dijagnoze tijelo više nije izdržalo.tješim se time da ga je Bog pozvao k sebi da se više ne pati.zadnju ratu otpremnine banka je uzela da bi podmirila minus.a minus je imao da bi nas uspio hranit,odijevat i školovat.i sada neka mi netko kaže koja je svrha života. europa nam kroz medije šalje poruke kako se mora radit,a mi što više radimo manje imamo. nije istina da njemac radi efektivno 8,a mi 3 h.od pamtivijeka nam europa uzima novac,a da toga nismo ni svjesni.kakva je to država kada moraš radit kod njemca,a ja radim.

  • brankadr 01.03.2013.

    Starci će vam dolazit u kolicima na posao a mladi će sjedit i drogirat se.Pa vi ste izgubili i pamet i poštenje. Lako je vama sjedit i pametovat i živit na tuđoj grbači a treba radit na baušteli i na normi.Ali ima netko veći i jači od vas pa će pustit svoju silu i sve potamanit jer neće dozvolit toliku nepravdu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare