To je to što me zanima!

Most i SDP: Registar vlasnika tvrtki treba otvoriti javnosti

Novi zakon uređuje niz pitanja vezanih uz sprječavanje pranja novca sukladno EU direktivi, a jedno od najvažnijih je uspostava registra stvarnih vlasnika kao središnje elektroničke baze podataka
Vidi originalni članak

Oporbene stranke SDP i Most zauzele su se u srijedu navečer u Saboru za otvaranje javnosti informacija iz registra stvarnih vlasnika tvrtki u Hrvatskoj čije uspostavljanje je predviđeno prijedlogom Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, a zastupnici su raspravili i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Novi zakon uređuje niz pitanja vezanih uz sprječavanje pranja novca sukladno EU direktivi, a jedno od najvažnijih je uspostava registra stvarnih vlasnika kao središnje elektroničke baze podataka o stvarnom vlasništvu pravnih subjekata.

Prema prijedlogu, podaci iz registra bili bi dostupni svim nadležnim državnim institucijama, bankama i pojedincima na temelju "opravdanog pravnog interesa", no u klubovima zastupnika Mosta i SDP-a smatraju da bi te podatke trebalo otvoriti cijeloj javnosti.

Polazeći od načela transparentnosti i prava javnosti da dođe do informacija o eventualnom korištenju financijskog sustava u svrhu pranja novca ili financiranja terorizma, pravne i fizičke osobe trebale bi imati pravo tražiti informacije o stvarnom vlasništvu u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama,  rekao je u ime Kluba Mosta Robert Podolnjak.

Boris Lalovac (Klub SDP-a) kazao je da su Francuska, Nizozemska, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Slovenija i druge zemlje već učinile svoje registre stvarnih vlasnika javnim ili su u procesu njihova otvaranja.

Opravdanost pristupa podacima stvarnih vlasnika opravdava jačanjem borbe protiv anonimnog vlasništva i time protiv pranja novca i financiranja terorizma.

Strenja Linić za obvezne zdravstvene preglede vozača starijih od 65 godina

Zastupnicu su raspravili i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama u hitnom postupku kojim se ide u smjeru povećanja sigurnosti u prometu. Među ostalim propisuju proceduru ukidanja vozačke dozvole zbog sakupljenih 12 negativnih bodova, odnosno devet ako je riječ o mladom vozaču do 24 godine.

Izmjenama zakona predviđeno je i liberalizacija otvaranja i poslovanja auto-škola radi poštivanja europskih pravila o tržišnom natjecanju.

Mostova zastupnica Ines Strenja-Linić predložila je ograničenje važenja vozačke dozvole na 10 godina, a prilikom produženja obvezan zdravstveni pregled. Obvezu zdravstvenih pregleda svakih sljedećih pet godina predlaže i za osobe starije od 65 godina.

Prema izvješću MUP o sigurnosti stanja na cestama, kazala je, u 94 posto nesreća uzrok je pogreška vozača, a razvidan je trend porasta nesreća kod vozača starijih od 65 godina.

Idi na 24sata

Komentari 27

  • Drazen Sulimanec 18.10.2017.

    Nije potreban toliko javni registar nego promjeniti zakon o Trgovačkim društvima kako vlasnik jedne firme sa dugovanjima i stečajem i slično nebi mogao "preko noći " otvoriti slijedeću dok ne podmiri dugove

  • 12.10.2017.

    A kad ćete sa registrom pedofila, to vam izgleda nije važno??!!!!

  • centarfor 12.10.2017.

    Zašto SDP nije objavio taj registar dok je bio na vlasti nego baš sada. Zašto SDP nije ganjao Todorića nego za sve optužuje HDZ. Da ga je počeo ganjati 2010. do ovoga ne bi ni došlo itd. Malo najprije očistite ispred svojih vrata.

Komentiraj...
Vidi sve komentare