To je to što me zanima!

Most želi u Ustav staviti da je voda temeljno ljudsko pravo

Grmoja je najavio da će se potpisi prikupljati u cijeloj državi, "koliko god bude trebalo", kako bi se zaštitilo veliko hrvatsko vodno bogatstvo te opskrba vode osigurala putem javnih isporučitelja
Vidi originalni članak

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja u srijedu je iz Rijeke, gdje je u srijedu ta stranka počela prikupljati potpise za peticiju da se voda Ustavom zaštiti kao temeljno ljudsko pravo, poručio kako svaki pojedinac u Hrvatskoj i dalje morati imati pravo na pitku i čistu vodu.

Grmoja je najavio da će se potpisi prikupljati u cijeloj državi, "koliko god bude trebalo", kako bi se zaštitilo veliko hrvatsko vodno bogatstvo te opskrba vode osigurala putem javnih isporučitelja, u vremenu kada "na nacionalnom i međunarodnom planu korporacije nastoje privatizirati izvore vode".

 "Bitno je da svim građanima i našoj djeci u budućnosti osiguramo pristup vodi", istaknuo je. 

 Napomenuo je da je Most još u lipnju pokrenuo inicijativu za ustavnu zaštitu vode kao ljudskog prava.

 "Sakupili smo potpise cjelokupne oporbe sa zahtjevom upućivanja ove izmjene Ustava u saborsku proceduru. Sad pokrećemo prikupljanje potpisa za peticiju građana i na Internetu, a nastojat ćemo deklaracijama kroz gradska i općinska vijeća učiniti pritisak na vladajuće da se voda zaštiti kao osnovno ljudsko pravo", rekao je Grmoja.

 Naveo je kako je i dio vladajućih zastupnika u Saboru pokazao interes da se provede slična inicijativa zaštite vode kao temeljnog ljudskog prava, pa realnom mogućnošću smatra da se to uvrsti i u Ustav.

 "Nismo išli na referendum jer ga vladajući mogu opstruirati, a peticija će biti svojevrstan pritisak na predsjednika Sabora i vladajuću većinu da se prijedlog uvrsti na dnevni red", zaključio je Grmoja.

Idi na 24sata

Komentari 30

  • patagonija1 16.08.2019.

    To se podrazumijeva. Neceno valjda "tržištu" prepustiti da vodom raspolaže na svoj neokapitalistički divlji način "najbolji" ponuđač. To bi bilo i gore od ADZ privatizacije nakon DEVESPRVE

  • Prva Proleterska 15.08.2019.

    Voda je ustavno pravo svakoga građanina SLO već ohoho vrijemena. Zašto morate uopće praviti bilo kakvu raspravu , reklamu i svađu oko toga . Prepišite u rijeć točku tog članka Ustava i nemojte se praviti pametne i pametovati . Ako neznate , to sa sobom nosi i pravo građanina na besplatnu vodu na javnoj ćesmi u svakom kvartu grada ili sela . E to nosi malo više troškova. Kako su počeli kampaniju , hoće vas ubjediti , da moraju vode ostati državne i da se ih ne privatizira , a ne da narodu dovedu, izgrade pitnjake i daju nju đabe !

  • Ubuntu_1 15.08.2019.

    Slovenci su svoju vodu Ustavom zaštitili još 2016. U prihvaćenom ustavnom amandmanu navodi se da svatko ima pravo na pitku vodu, da svim resursima vode upravlja država, te da izvori vode nisu roba podložna tržištu nego namijenjeni održivoj vodoopskrbi i domaćinstvima. Pravo građana na pitku zdravu vodu od sada osigurava država, i to na neprofitnoj osnovi preko lokalnih zajednica i ovlaštenih komunalnih službi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare