To je to što me zanima!

Mreža ELEN: Zabrinuti smo za prava manjina u Hrvatskoj

Europska mreža za jednakost jezika poslala je hrvatskoj javnosti otvoreno pismo u kojem izražava zabrinutost za prava manjina. Poslali su i potpise EU zastupnika
Vidi originalni članak

Europska mreža za jednakost jezika (ELEN) poslala je hrvatskoj javnosti otvoreno pismo u kojem izražava zabrinutost za prava manjina. ELEN je organizacija koja ima članove u brojnim europskim državama te surađuje s Europskim parlamentom, Vijećem Europe, OSCE-om te UN-OHCHR-om. Kažu da zastupaju 50 milijuna ljudi diljem Europe koji čine deset posto europske populacije odnosno brinu se da jezici manjina budu zaštićeni i promovirani. 

- Hrvatski Ustav prepoznaje i štiti nacionalne manjine i njihove jezike. Na ovom referendumu bi se tražilo da u Hrvatskoj prag za priznanje manjinskog jezika bude 50 posto. To je apsurd. U Europi je i 33 posto visok postotak. Npr. u Finskoj švedska manjina koja čini samo osam posto populacije ima pravo ma dvojezičnost - piše u pismu koje je poslao ELEN. 

ELEN je poslao hrvatskoj javnosti i pismo s potpisima 70-ak članova Europskog parlamenta koji su izrazili svoju brigu zbog statusa manjina u Hrvatskoj i mogućnosti da se referendumom umanje njihova ustavna prava. 

Idi na 24sata

Komentari 232

  • disciplina kicme 21.12.2013.

    Trci jELEN popolju nosi papagaja..

  • dundu 21.12.2013.

    odakle se ovi sad pojavili nitko nikad nije cuo za njih..hahaha

  • JureDejanović 21.12.2013.

    Vražja briga za dvojezičnost ,ljudima treba posao da imaju od čega živjeti ,dok toga ne bude narod se mora nečim zaokupirati da ne misli na svoju propast,u koliko EU.zemalja nema manjinskih jezika kao ni u SAD-u pa nikom ništa ,nezna baba što bi rada

Komentiraj...
Vidi sve komentare