To je to što me zanima!

Mrežom ulovio kostoroga na molu u luci u Grebaštici

Neobičnog stanovnika Jadrana, kojeg ribari ne viđaju često, ulovio je čitatelj Matej Banovac (16), i to u moru uz mol. Još ga nisu odlučili pojesti
Vidi originalni članak

Ribu sličnu ovoj vidio sam zadnji put prije 40-ak godina. Sjećam se da ju je kćer tada nosila na Institut za more u Split. Evo, sad ju je uhvatio moj unuk Matej, rekao nam je u srijedu Mate Banovac (77) iz Grebaštice kraj Primoštena. Neobičnu ribu Matej je vidio u moru kraj mola.
- Uzeo je mrežu zvanu sak i povukao je. Nismo je pripremali za jelo jer nam je sumnjiva. Koža mu je jako tvrda - rekao je djed Mate. Da nema straha od ove ribe potvrdio nam je dr. Nikša Glavić s Instituta mora i priobalja Sveučilišta u Dubrovniku.
- To je kostorog, riba koja živi u Jadranu, ali je se rijetko viđa. Cijela njezina porodica je zapravo tropska riba, no u Jadranu je stalni stanovnik, što potvrđuju i knjige još iz 1950-ih godina. Živi i u priobalju i na pučini. Specijaliziran je za lov životinja s oklopom, poput rakova i školjkaša. Meso mu je jako dobro, a u Portugalu je izrazito cijenjen. Ondje mu ogule kožu, koja je tvrda, i prodaju ga - pojasnio je dr. Glavić. Dodaje da je iz mora malo toga nejestivo.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • strikan1 21.04.2010.

    *** Izbrisano zbog nepoštivanja pravila *** Admin

Komentiraj...
Vidi sve komentare