To je to što me zanima!

Mrsić: Mi smo htjeli razgovarati sa Sindikatima, ali oni više nisu

Vlada i Sindikati imali su, tvrdi Mrsić, preko 100 sati razgovora. Onda sindikati više nisu htjeli razgovarati, bilo je - ili prihvaćanje njihovih zahtjeva - ili prekid pregovora
Vidi originalni članak

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić govorio je za Hrvatski radio o spornim izmjenama ZOR-a. Prije godinu i pol usuglasili su se sa Sindikatima oko glavnih pitanja i dali si vremena za daljnja. Tada su, tvrdi, Sindikati smatrali da ne treba mijenjati Zakon, piše HRT.

- Ali njega treba mijenjati, jer ima stvari koje su tamo reda radi, a nemaju utjecaj na sigurnost radnika - rekao je Mrsić. Unatoč svemu, održali su preko 100 sati razgovora. 

- Međutim, došlo je do toga da Sindikati jednostavno nisu htjeli više razgovarati o ZOR-u, bilo je - ili prihvaćanje njihovih zahtjeva - ili se više neće nastavljati pregovori - tvrdi i dodaje kako se Sindikati dalje nisu odazivali na pozive.  

Uvjerava kako ovo nije njemački zakon već prilagođen našem tržištu. Što se tiče otpuštanja, razlozi su ostali isti te nisu uveli austrijski institut prema kojem se može otpustiti bez razloga. 

- Ostao je i poslovno uvjetovani otkaz, i kad ga dajete sami, jedino što smo uveli jest - da poslodavac u procesu otkazivanja radniku mora ponuditi drugo radno mjesto, to je jedina promjena u smislu sprečavanja dugih sudskih postupaka - rekao je.

Na pitanje može li Vlada ipak popustiti, Mrsić je kazao kako su već jasno rekli da je - sve na stolu. 

- Ono što se cijelo vrijeme traži da damo argumente, ja kažem, jedan od većih je - broj nezaposlenih - tvrdi.

Spriječit će, tvrdi rad preko sestrinskih agencija kada se radnike vrti u krug svakih godinu dana. Inspekcija za rad sada dolazi u kontrolu iz drugih gradova.

Idi na 24sata

Komentari 129

  • Drazen Sulimanec 03.03.2014.

    Neoliberalizam (iz starogrčkog neos „novo“, i lat. liberalis „o slobodi“) je izraz kojeg je skovao 1938. francuski ekomist Bernard Lavergne. Izraz se može podvesti pod različitim ekonomskim i političkim konceptima. Većina predstavnika neoliberalizma protivi se aktivnim intervencijama država u gospodarske procese, i poziva na politiku promicanja natjecanja i spriječavanje okrupnjavanja u oligopole i monopole.

  • Drazen Sulimanec 03.03.2014.

    Socijaldemokrati se zalažu za zakonodavstvo kojemu je cilj putem porezne i socijalne politike što je moguće više smanjiti nejednakost među građanima. socijaldemokraciju definira kao idealni oblik predstavničke demokracije koji će riješiti probleme liberalne demokracije putem stvaranja države blagostanja stvorene po slijedećim principima: sloboda koja znači više od individualne slobode, i uključuje slobodu od diskriminacije, odnosno slobodu od eksploatacije od strane vlasnika sredstava za proizvodnju; jednakost i socijalna pravda, koja uključuje ne samo jednakost pred zakonom, nego i ekonomsku i socio-kulturnu jednakost; solidarnost koja podrazumijeva suosjećanje s žrtvama nepravde i nejednakosti.

  • mihael babić 03.03.2014.

    Reci ti nama Mršiću koliko to tebe Todorić plaća za ovakav ZOR. Valjda je svima jasno koliko se jedan doktor razumije u pravo i zakone, ako se nevaram kao odvjetnik, sudac ili pravnik u recimo operaciju srca ili oka. Dakle više je nego jasno da za 56 satnim radnim vremenom najveći interes imaju tzv. trgovci, odnosno šverceri, a kod njih će te kontrolirati prekovremene sate zaposlenih isto kao što ste po fiskalizaciji kontrolirali stanje kase. ( da nema koju lipu viška u kasi kao vlasnik kafića u blagajni, jelda? )

Komentiraj...
Vidi sve komentare