To je to što me zanima!

MUH Vladi: Spriječite ovrhe iznad jedne trećine mirovine

Matica umirovljenika tvrdi da im se i dalje ovrhama uzima mjesečno sva mirovina ili njezin najveći dio, zbog čega ostaju bez novca za elementarne životne potrebe
Vidi originalni članak

Matica umirovljenika Hrvatske zatražila je da se hitno osigura zaštita velikom broju umirovljenika kojima se i nakon donošenja novog zakona o ovrhama uzima mjesečno cjelokupna mirovina ili njezin najveći dio, zbog čega ostaju bez novca za elementarne životne potrebe. 

- To znači da se ovrhama plijeni puno više od jedne trećine mirovine, iako novim ovršnim zakonom to nije dopušteno -tvrdi u priopćenju Matica umirovljenika Hrvatske. 

Matica umirovljenika ističe kako brojni umirovljenici snose posljedice što su potpisivali suglasnost da im se oduzima i više od jedne trećine mirovine, a na to su bili prinuđeni zbog siromaštva i bijede u koje su zapali. Ovrhe se stoga ne bi smjele provoditi bez socijalne osjetljivosti, osobito prema siromašnim građanima među kojima su najbrojniji upravo umirovljenici s niskim primanjima. 

Matica umirovljenika Hrvatske stoga se pridružuje prijedlozima da se u najavljenim izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju ugradi odredba kojom bi se Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje obvezao da umirovljenicima pri isplati mirovina ne smije obustavljati iznos veći od jedne trećine mirovine.  Time bi se onemogućila manipulacija onima koji su iznudili potpise od umirovljenika za obustavu većeg iznosa mirovine od zakonom dopuštenog. 

Idi na 24sata

Komentari 29

  • ludom 13.11.2012.

    Imam neugodno iskustvo sa uzimanjem novca sa računa. Linićeva FINA, uzima prva novac da naplati svoje "transakcije", i to na način da sebe naplati bez obzira što na računu nema ništa. Ja imam zaštićeni (pod navodnicima) račun, međutim nedavno sam se neugodno iznenadio (jer srećom koristim internetsko bankarstvo) vidjevši da mi je ta Linićeva firma uzela "naknadu" za obavljene transakcije ovrhe od nekakvih 800 kn i uvaljala me u nedozvoljeni minus. Otišao sam u svoju banku u roku odmah i morao podići novac sa zaštićenog računa (koji mi služi za golo preživljavanje zahvaljujući vladajućima), da bi namirio nedozvoljeni minus, tako da mi banka potpuno ne blokira i taj osnovni račun. Moram istaći da su u mojoj banci bili veoma uviđavni. Sreća je u tome što se nije radilo o većoj cifri, jer bih inače potpuno bankrotirao i sljedeći mjesec bih mogao jedino prositi za kruh ili posuđivati od prijatelja. Došao sam,dakle, do zaključka da nas u propast u stvari tjera Linićev sistem rada, jer (da se ne služim internetom), ne bih imao pojma da su me stjerali u prekršaj prema matičnoj banci. Tvrdim odgovorno da se sa bankom uvijek možete dogovoriti, dok sa ovom državom ne. Ukrašće vam sve.

  • rori 11.11.2012.

    ne samo penzionerima, nego i radnicima, pa kad nađeš posao, tako si sretan , a kad dođe plaća-ŠOK, nemaš što podignut, ma treba nama jedan dobar tsunami pa da nas sve zbriše sa lica zemlje....drugog izlaza nemaaaaaaaaaaaaa......................

  • ljubitededa 11.11.2012.

    Mnogima neće biti pravo moje ramišljanje ali ja bi htjela znati koje odobrio u tako poznim godina velike kredite i nisu li oni dosta bili pametni da bi odvagnuli što može njihova primanja snositi a što ne. Ja nigdje ne radim godinama i ja sam mogla gomilati račune i izgovarati se da nigdje ne radim i ne mogu plaćati svoje obaveze ali želje su jedno a obaveza drugo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare