To je to što me zanima!

MUP upozorio: 'Nagradni' mail je prijevara, nemojte nasjesti

Nakon što vas, i to baš na hrvatskom jeziku, obavijeste da ste osvojili 450.000 eura, od vas traže da im povratno pošaljete identitet, adresu, dob te kopiju putovnice
Vidi originalni članak

Osvojili ste 450.000 dolara na španjolskoj lutriji El Gordo. Dio je to "nagradnog" maila koji u posljednje vrijeme dolazi na e-mail adrese u Hrvatskoj. Identičan je mail tijekom vikenda zatrpao i policajce na domeni mup.hr. No riječ je o očiglednoj prijevari, pa iz MUP-a upozoravaju ljude da ne nasjedaju. 

Nakon što vas, i to baš na hrvatskom jeziku, obavijeste da ste osvojili 450.000 eura, od vas traže da im povratno pošaljete identitet, adresu, dob, zanimanje, telefonske brojeve te kopiju putovnice ili vozačke dozvole. Nakon što sretni "dobitnik" pošalje podatke, ponovno dobiva poruku. Sugeriraju mu da se javi europskoj komisiji za dobitke od igara na sreću kako bi dobio odobrenje za isplatu. Ponovno morate ostaviti sve podatke. Dok čekate "isplatu", ubrzo dobivate mail u kojem vas traže naknadu za isplatu. I tu sve počinje. Ali i završava jer vam se nakon toga više nitko neće javiti. 

- Za sada nemamo podataka koliku naknadu traže niti je li itko u Hrvatskoj nasjeo na prevaru - kažu u MUP-u. Upozoravaju da dnevno dođe i na tisuće mailova u svijetu, pa mogu samo pretpostaviti kolika je dobit prevaranata. - Teško im je stati na kraj jer barataju lažnim podacima, a imena ljudi i kuća koje "organiziraju lutriju", brzo se mijenjaju. Najbolja zaštita je ne nasjedati na takve "ponude" - upozoravaju u MUP-u. 

Idi na 24sata

Komentari 37

  • Giz_1 30.10.2012.

    meni na poslovni mail šalju svaki drugi dan takvu poruku... natjecemo se u uredu ko je bogatiji.. hahahahaha

  • jasna15 30.10.2012.

    ima i takvih budala. Mene su jučer zvali iz Rijeke da sam osvojila sat Geneva u povodu otvaranja njihove trgovine u Avenue Mallu. Troškovi dostave su 100 kuna. Nisam nasjela, ali se pitam koliko je onih koji jesu nasjeli. U Potrošaču kažu da ih treba otpiliti jer im ne mogu stati na kraj, a ukoliko ste već nasjeli onda prilikom dostave treba zvati policiju.

  • user_128994 29.10.2012.

    ja mislim da su tako nekog lika iz Varaždina nekog biznismena prije par godine preveslali, al na puno bolju foru, nazvali su ga i rekli mu da je od nekog daljnjeg rođaka osvojio bogatstvo, i da mora otputovati negdje u Australiju, naravno platili mu putovanje, smještaj u hotelu, on otputovo tam ga dočekao školovani čovjek, pokazo mu lovu u kešu i sve, i sve super, ali je šema da mora uplatili nekakvu proviziju da bi zbog prekooceanske transakcije lova mogla bit prebačena u Hrvatsku, i naravno lik nasjeo, i uplatio im pola milje kuna ak ne i više

Komentiraj...
Vidi sve komentare