To je to što me zanima!

Murphy: Hrvati nisu ni mislili prodati dionice INA-e Rusima

Američki senator odbacuje optužbe Rusa da se SAD miješa u odnose Hrvatske i Rusije te želi privoliti hrvatsku stranu da proda dionice Ine Gazpromu
Vidi originalni članak

Američki senator Chris Murphy, predsjednik pododbora za Europu odbora za vanjske poslove Senata koji je prije desetak dana posjetio predsjednika Ivu Josipovića i premijera Zorana Milanovića, odgovorio je na ruske optužbe da je vršio pritisak na hrvatski državni vrh, javlja HRT.

Murphy je, kako su Rusi tvrdili, navodno od njih nastojao dobiti obećanje da neće prodavati dionice INA-e Gazpromu, ali ih i pokušao nagovoriti da kupe američke helikoptere BlackHawk i tako zamijene ruske Mi-8.

- U razgovorima s premijerom, predsjednikom i ministrom obrane Hrvatske shvatio sam da nema interesa za prodaju INA-inih dionica Gazpromu, a nije mi poznato ni da su Rusi dali ponudu, prokomentirao je Murphy i dodao:

- U Hrvatskoj, savezniku SAD-a, još se oslanjaju na rusku opremu, posebno na ruske vojne helikoptere. Hrvati se žele odmaknuti od toga i kupiti američke, ali trebaju pomoć SAD-a.

Podsjetimo, Ministarstvo vanjskih poslova Rusije optužilo je Washington da vrši sve veći pritisak na zemlje jugoistočne Europe, uključujući Hrvatsku, kako bi se ograničila energetska i obrambena suradnja Rusije sa zemljama u regiji.

Istaknuto je kako Rusija smatra pritisak neprihvatljivim i suprotnim općeprihvaćenim normama međunarodne suradnje.

- Pored očitog političkog motiva iza ovih akcija postoji i jasan element nepoštene konkurencije. To je pokušaj da se iskoristi kriza u odnosima s Rusijom kako bi se ojačala pozicija američkih tvrtki i po svaku cijenu proširio njihov utjecaj u jugoistočnoj Europi - tvrde u Moskvi.

Idi na 24sata

Komentari 72

  • Goran Vincek 04.11.2014.

    ni necemo rusima prodat fuj bljakavi rusi uzas

  • tota_1 02.11.2014.

    amerika kao i uvjek nesto muti i svađa ostale države..ovo je samo sitnica sto rade ljudima

  • slavonija 02.11.2014.

    jedina činjenica je da hrvatska vlada nije mislila...

Komentiraj...
Vidi sve komentare