To je to što me zanima!

Murterski ribari kod Kornata "ulovili" minu tešku 300 kila

Minu su odnijeli pirotehničari. Mještani prepričavaju kako je protubrodske mine na prilazima Kornata prije II. svjetskog rata postavila mornarica Kraljevine Jugoslavije
Vidi originalni članak

Koćarica "Tomislav" kapetana Gorana Šuperbe (40) imala je neobičan ulov - u mrežu se ulovila 300 kilograma teška protubrodska plutajuća mina promjera 90 centimetara. Ribar ju je u petak navečer dovezao u Murter i iskrcao na Velikoj rivi, a pirotehničari PU šibensko-kninske u subotu su je izuzeli i pohranili u skladište do njenog uništavanja.

Ribari ne znaju gdje im se "ulovila" mina jer su mrežu bacali na prostoru od 12 milja kod otoka Kornata. Nisu se preplašili opasnog ulova, jer im ovo nije prvi put da su "ulovili" minu. U Murteru ribari u mrežama love ovakve mine još od Drugog svjetskog rata. Mještani prepričavaju kako ih je na prilazima Kornata prije rata postavila mornarica Kraljevine Jugoslavije.

Murterski partizani tijekom rata su izvadili čak 104 takve mine, razmontirali ih i eksploziv koristili u diverzijama diljem tadašnje Jugoslavije. Prilikom demontiranja jedne takve mine u uvali Koromašna poginula su četvorica mještana.

Mina koju je ulovio Šuperba bila je djelomično neutralizirana, spremna da se iz nje izvadi eksploziv. Čim su ribari otvorili mrežu vidjeli su da joj nedostaju upaljači. Ipak, nikad se ne zna. Odahnuli su tek kad su je pirotehničari odnijeli daleko od Murtera.

Idi na 24sata

Komentari 42

  • JOLE 04.03.2013.

    uopce nije prava bila nego skolska znaju svi za nju vec godinu dana

  • اللهم آمين 04.03.2013.

    puno more (vreća pi.ki) riba oni uhvatili (ku.ac) minu.....a jbg...!

  • 04.03.2013.

    BAš fino da su je iskrcali na murterskoj rivi. Trebali su primopredaju sa policijom obaviti na otvorenom moru a ne dovoditi u opasnost sebe i druge prilikom iskrcavanja na rivu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare