To je to što me zanima!

MVEP poziva na smirivanje situacije i dijalog u Kataloniji

Katalonske vlasti u nedjelju su, unatoč protivljenju središnje vlasti u Madridu, održale referendum o neovisnosti te pokrajine na sjeveroistoku Španjolske
Vidi originalni članak

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova u ponedjeljak je pozvalo na smirivanje situacije nakon nedjeljnog referenduma o neovisnosti u Kataloniji te smatrajući to unutarnjim pitanjem Španjolske izražava zabrinutost nasiljem i upućuje na dijalog kojim bi se pronašlo mirno rješenje problema.   

Katalonske vlasti u nedjelju su, unatoč protivljenju središnje vlasti u Madridu, održale referendum o neovisnosti te pokrajine na sjeveroistoku Španjolske. Prema lokalnim vlastima, na glasovanju je sudjelovalo više od 2,26 milijuna ljudi, a gotovo 90 posto njih poduprijelo je neovisnost. 

Policija i civilna garda su tijekom referenduma intervenirali kako bi zaplijenili izborni materijal u biralištima i spriječili glasovanje, nakon čega je, prema tvrdnjama katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta, 893 osoba zatražilo medicinsku pomoć, od kojih je četvero hospitalizirano, a dvoje u kritičnom stanju.

"Vezano uz razvoj situacije oko referenduma u Kataloniji, ministarstvo vanjskih i europskih poslova ističe kako se Republika Hrvatska kao članica EU-a snažno zalaže za promociju europskih vrijednosti i vladavinu prava", stoji u priopćenju ministarstva.

Stoga ono "drži kako u ovom unutarnjem pitanju Kraljevine Španjolske dosljedna privrženost tim vrijednostima upućuje na potrebu kontinuiranog dijaloga kojim bi se nadišli sporovi i pronašlo mirno rješenje", dodaje se. 

"Izražavamo zabrinutost zbog nasilja te pozivamo na smirivanje situacije, politički dijalog i pronalaženje rješenja u demokratskom duhu", zaključuje se u priopćenju.  

 

Idi na 24sata

Komentari 37

  • tuti fruti 11 03.10.2017.

    pitanje svih pitanja kako je u hotelsku sobu unio toliko oružja ,a portir ništa nezna niti jedna sobarica isto .

  • Herzog(315178) 03.10.2017.

    Ovaj lik- Marić je bio u udruženoj zločinačkoj organizaciji u Agrokoru a sada je ministar ekonomije pa što mi očekujemo od ovog mutnjaka . Hrvati imaju pamćenje kao jednodnevni pilići !

  • libeluli 03.10.2017.

    Koje dvomoraliziranje..njih ima 5.5 milujuna...pa neka se sami ili dogovore ili potuku, šta se vi briselski činovnici mješate u španjolske probleme....niste u stanju riješiti jedan Agrokor sa 40 000 - 50 000 tisuća zaposlenih

Komentiraj...
Vidi sve komentare