To je to što me zanima!

Plenković o letjelici: Potvrđeno je da je na njoj bila postavljena aviobomba, bila je naoružana

Istraga traje, važno je da vještačenja budu dovršena, precizna. Ono što je u ovom trenutku potvrđeno je da je na besposadnoj letjelici, bila postavljena jedna vrsta aviobombe, rekao je premijer na sjednici Vlade
Vidi originalni članak

Jučer je obilježena druga godišnjica potresa u Zagrebu, prisjetili smo se ne samo velikog razaranja grada nego i svih sugrađana koji su nastradali, a osobito tragično preminule djevojčice. Na nama je da ubrzamo sve procese koji se odnose na obnovu zgrada, kuća, javnih institucija. Sredstva su tu, istaknuo je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade pa posebno poručio novom ministru graditeljstva, Ivanu Paladini, kao i Fondu za obnovu, ali i svim drugim resorima da imaju za zadaću ubrzati tu obnovu. 

- A kako bi što prije omogućili onima koji još uvijek nisu u svojim domovima da dostojanstveno žive svoj život unatoč tom velikom potresu i nedaći koja nas je zadesila - naglasio je.

PRATITE UŽIVO: Sjednica Vlade 

Govoreći o prihvatu i zbrinjavanju izbjeglica iz Ukrajina, koji bježe od rata, istaknuo je kako se jutros sastao sa županima i predstavnicima udruga gradova i općina kako bi sustav pomoći bio još bolji i funkcionalniji. 

- Napravili smo vrlo kvalitetan sustav i dobru koordinaciju između središnje vlasti i lokalnih jedinica, a posebno očekujem da nastavimo pružanjem potpore onima koji su pobjegli. Više od tri milijuna ljudi je napustilo Ukrajinu, u Hrvatskoj ih je preko 9000, a sigurno možemo očekivati veći broj i njihov dulji ostanak - poručio je. 

Podmiruju se troškovi privatnicima za zbrinjavanje izbjeglica

Zato je Vlada danas donijela odluku o podmirenju troškova privatnicima koji zbrinu ukrajinske izbjeglice, a prema kojem će im država mjesečno pokrivati trošak najma i režija do iznosa od 3600 kuna.

- Jednom mjesečno će im se podmirivati troškovi temeljem sklopljenih ugovora s Ministarstvom unutarnjih poslova, odnosno Ravnateljstvom Civilne zaštite. Oni će se sklapati na šest mjeseci s mogućnošću produžetka do najviše godinu dana - rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuvši kako će trošak stambene jedinice obuhvatiti trošak najma i režija.

- A podmirit će se za samca 50 kuna po danu, za još još jednog člana 40, drugog člana 30, trećeg člana 20 te za četvrtog člana i svakog više 10 kuna po danu ... Najveći iznos troškova može iznositi 3600 kuna mjesečno - rekao je.  

UŽIVO: KOMENTIRAO I LETJELICU Božinović: Podmirit ćemo najam i režije za izbjeglice. Ministrica je prijetnje prijavila policiji

A glavna tema i dalje je pad sovjetske letjelice u Zagrebu, a o kojoj danima dobivamo oprečne informacije, što je postalo potpuno apsurdno. Naime, jučer je NOVA TV objavila kako Centar "Ivan Vučetić" nije našao tragove eksploziva na njoj, a do sada su, podsjetimo, i premijer i ministar obrane Mario Banožić poručivali kako je nađena aviobomba. Premijer pred novinare nije htio, ali se zato na to osvrnuo na sjednici. 

- Istraga traje, važno je da sva vještačenja, koja provode stručne službe i Ministarstvo unutarnjih poslova, kao i Ministarstvo obrane, budu dovršena, precizna. Ono što je u ovom trenutku potvrđeno i od strane DORH-a jest da je na toj besposadnoj letjelici, umjesto one namjere, a to je izviđačka, bila postavljena jedna vrsta aviobombe i da je ta letjelica bila naoružana. Sve ostale detalje čut ćemo u sljedećim danima kada se kompletira istraga - rekao je. 

SPOMENIK Z Neke je sram zbog rata, a neki se raduju i pozivaju Putina: 'Sada ujedini i obnovi SSSR'

Istaknuo je kako je Vlada danas uručila i 52 ugovora lokalnim zajednicama, koji se odnose na vodno-komunalnu infrastrukturu te vrtiće, sportske objekte, društvene i vatrogasne domove. Nakon brojnih afera s novcem iz EU fondova, na samom uručenju ugovora premijer je za sve korisnike imao i poruku - da poštuju zakon prilikom korištenja sredstava.

Izrazio je i tugu u ime cijele Vlade zbog smrti doktorice Vesne Bosanac, ravnateljice vukovarske bolnice za vrijeme agresije na Hrvatsku.

- Bila je zaista simbol otpora Vukovara i nesebičnosti i humanosti u najtežim trenucima. Žao nam je i izražavamo sućut njenoj obitelji, Vukovarkama i Vukovarcima te svim ljudima koji su je poznavali i poštovali - poručio je. 

Epidemiološka situacija: Od veljače se prepolovio broj hospitaliziranih

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o epidemiološkoj situaciji istaknuvši kako smo danas zabilježili 2777 na PCR te 977 novih slučajeva na brzim antigenskim testovima. U odnosu na tjedan ranije, to je pad od 17,53 posto, a dalje se smanjuje i broj hospitaliziranih i onih na respiratoru, što je najvažnije.

- Određeni blag pad broja novozaraženih u proteklom periodu objašnjava se pojavom BA2 podvarijante omikrona, koja je u Hrvatskoj u porastu te iznosi 25 posto, no prema mišljenju epidemiološke struke očekuje se i nadalje blaža klinička slika te manja smrtnost, kao i manje hospitaliziranih. Od početka veljače značajno pada broj umrlih,a broj hospitalizacija se prepolovio sa 1400 na manje od 700 - poručio je. 

Iako smo trenutno u fazi zatišja, dodao je, moramo biti svjesni da je i dalje neophodno odgovorno ponašanje i oprez jer je i dalje niz neodgovorenih pitanja u vezi mogućnosti pojave novih mutacija virusa te trajanja imuniteta.

Idi na 24sata

Komentari 109

  • Mareke 24.03.2022.

    Frajer se nije bojal bombe ..jos ju slika iznad jarka 😇takve ljude hrabre imamo da ni neznamoPlenki..oko moje hrabro ..jedino

  • Mareke 24.03.2022.

    Dobro..znaci napadnuti smo?jel??I kaj sad?ides na Rusiju?izazval te Putin i dal ti do znanja da te skida kad hoce..i kaj sad?mislis da se bu NATO radi Hrvatske upustil u rat???i daj se bori za ovakvoga i drzavu..jednom jesam i vise nikad..

  • Real_Madrid81 23.03.2022.

    Plenki kaze prvo da nije bilo rakete a sad je bilo koj mamlaz majko mila za tebe ima posao uzmi kramp😀😀😀

Komentiraj...
Vidi sve komentare