To je to što me zanima!

Na Firulama našli legionelu: 'Najviše me strah zbog djece'

Na ulazu zgrade dočekalo ih je upozorenje o povećanom prisustvu bakterije u vodi. I stručnjaci iz Zagreba zainteresirali su se za taj slučaj te stižu u Split
Vidi originalni članak

Naravno da mi nije ugodno i strah me najviše zbog djece, rekla nam je stanarka zgrade u Splitu poznate kao Lazarica 2, nedaleko od bolničkog kompleksa na Firulama.

U zgradi su, naime, povećane vrijednosti legionele u vodi. Riječ je o bakteriji koja inače “stanuje” u vodovodnim cijevima, a za potencijalnu opasnost za zdravlje stanara doznalo se sasvim slučajno - prije mjesec dana preminuo je jedan stanar od posljedica srčanog udara, a njegovi nalazi pokazali su da je bolovao i od atipične, opasne upale pluća uzrokovane legionelom. Nardi Nardelli, predstavnik stanara zgrade sa 65 stanova u Spinčićevoj ulici, obavijestio je o pojavi legionele, no pozvao je sve da ne paničare.

STRAH OD ZARAZE U RIJECI Djevojka je dobila legionelu, a roditelji se boje za svoju djecu

- Na liniji sam s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, zahvalili su mi se što sam ovako lijepu poruku napisao sustanarima. Legionela inače postoji u vodi, a sad su je našli nešto više. Toplo je, voda se negdje zadržava, treba testirati i vidjeti u čemu je problem. I Zagreb se zainteresirao za ovaj slučaj - rekao nam je predstavnik stanara Nardelli.

Stanari zgrade nisu bili previše raspoloženi za razgovor o ovoj temi. Zato je sasvim iskren bio bivši stanar koji je prije godinu dana prodao stan nezadovoljan njezinim održavanjem.

- Sve se masno plaća, i noćni čuvar, domar, pričuva... Kad pitaš za račun kažu: ‘Pa stanuješ u elitnoj kući’. Prodao sam stan, zadržao sam samo podrum, tako da nisam više u eliti. Vidite kako zgrada izgleda trošno, kako se to održava samo Bog zna – rekao nam je Slavko Paut.

Iz Zavoda za javno zdravstvo u Splitu uzeli su uzorke vode, a u ponedjeljak će opet otići na teren s kolegama iz zagrebačkog Referentnog centra HZJZ-a.

ULAZI U PLUĆA Očistite klima uređaj! Iz njega prijeti smrtonosna bakterija

- Važno nam je njihovo mišljenje i sugestije što poduzeti, odnosno kako naći izvor i tretirati slučaj. Uzorke smo uzeli u ovoj zgradi zbog ovog smrtnog slučaja, jer inače nije uobičajeno da se uzorkuju stambene zgrade - rekla nam je doktorica Vesna Barišić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije dodajući kako se ljudi ne mogu zaraziti legionelom ako piju vodu ili tijekom tuširanja, nego udisanjem sitnih čestica aerosola.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • ljubica ljubičica_1 05.10.2019.

    U toj zgradi kolko znam ugrađene su skavolini kuhinje(imaju i drobilicu za smeće sitno).Uvjek sam bila za strariju zgradu po moguđnosti da je radila JNA.Njihovi stanovi su naj bolji i naj kvalitetniji u Splitu.Možeš ih renovirat kako želiš zidovi debeli i bome sigurniji od zemljotresa od novih.U Zagrebu sam kupla bila novi stan pokojnom sinu koji je posle godinu počeo pucat (mislim zidovi od dnevne i hodnika).Zato sam protiv novih zgrada.Štede na svemu.Baš me zanima kako će ovo rješit?

  • mario174 04.10.2019.

    Najprije tuširanjem. Kako inače? Legionele se stvaraju u blindiranim cijevima, masažnim kadama, cijevovodu bez protoka vode i temperature oko 30-35 stupnjeva

  • jack_daniels_1 04.10.2019.

    Zaradio Wiblendon i huuuuraaa , bravo za tebe Ivaniševiću.

Komentiraj...
Vidi sve komentare