To je to što me zanima!

Na kampanju su zajedno potrošili 27 milijuna kn?

OD KUDA NOVAC? GONG tvrdi da je Milan Bandić potrošio u izbornoj kampanji 19,2 milijuna kuna, a Ivo Josipović oko 7,8 milijuna kuna
Vidi originalni članak

Prema procjenama GONG-a i Transparency Internationala Hrvatske u predsjedničkoj utrci u prvom i drugom krugu Milan Bandić i Ivo Josipović potrošili su 27 milijuna kuna. I dok je Bandić Državnom izbornom povjerenstvu prijavio da je prikupio blizu 7 milijuna kuna donacija, u navedenim organizacijama smatraju da je potrošio gotovo tri puta više. Pretpostavljaju da je Bandić od početka u kampanju 'ulupao’ 19,2 milijuna kuna, od kojih je za oglašavanje u medijima utrošio 9,6 milijuna kuna. Josipović je DIP-u prijavio donacije od 4,7 milijuna kuna, dok Transparency i GONG smatraju da je od 19. studenog do 3. siječnja potrošio 7,8 milijuna kuna od kojih je 3,9 milijuna kuna otišlo na oglašavanje u medijima.
- Ma, po tome sam trebao potrošiti već 120 milijuna kuna - ironično je Milan Bandić komentirao objavljene podatke. Kazao je još i da ne brine o troškovima protukandidata Ive Josipovića, jer mu ne treba ni prljavi novac ni da ga netko posebno štiti.
O izvješću Transparencya Josipović kaže kako je razlika u računici između njegovog stožera i organizacija u metodologiji.
- Naime, prikazali smo izvješće do 31. prosinca, a oni su brojali sekunde i u drugom dijelu kampanje. Nemam mračne strane financija što će se vidjeti u konačnom izvještaju - kazao je Josipović.  
U TIH-u i GONG-u ne žele prejudicirati je li netko prikazao više ili manje troškova.
- Ukoliko imamo kandidata koji troši više nego što je prikupio postavlja se pitanje imamo li posla s mađioničarem ili je nešto drugo na stvari - kazao je Zorislav Antun Petrović (TIH). Upozorio je i na nedorečenu zakonsku regulativu vezanu za financiranje predsjednikih izbora. Predsjednik Mesić prvi je Bandića prozvao za netransparentno financiranje kampanje. Kazao je da je Bandić prikazao točne iznose troškova, ako je govorio u milijunima eura, a ne o kunama. Bandić mu je na to oštro odgovorio.
- Mogao je i poštenije otići u mirovinu - uzvratio mu je  ironično kandidat Bandić.
Izjavio je i da je aktualni predsjednil zadnji koji treba govoriti o transparentnosti financiranja kampanje.  Bandić je dobio oko miliju kuna od nepoznatih donatora, dok je najveći pojedinačni donator Josipovieve kampanje je Robert Ježi, vlasnik Diokija i osobni prijatelj Ive Sanadera i član HDZ-a.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare