To je to što me zanima!

Na konferenciji o klimi će pokušati spasiti naš planet

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Stručnjaci smatraju kako je 12. po redu UN-ova konferencija o klimatskim promjenama najvažnija dosad. U Kopenhagenu očekuju 100 državnika
Vidi originalni članak

Na 12. konferenciji UN-a o klimatskim promjenama u Kopenhagenu su se okupili delegati 192 zemlje na najvažnijem skupu u povijesti, kako tvrde stručnjaci. U glavni danski grad u sljedeća dva tjedna trebalo bi doći više od 100 svjetskih državnika i 15.000 delegata. U isto vrijeme aktivisti će prosvjedima pokušati natjerati državnike na što bolje dogovore za spas planeta. Kako bi naglasili važnost konferencije 56 novina u 45 zemalja objavilo je isti uvodnik upozoravajući da će klimatska promjena 'uništiti planet' ako se nešto ne poduzme. Na otvorenju će govoriti danski premijer Lars Lokke Rasmussen i glavni UN-ov stručnjak za klimatske promjene Rajendra Pachauri. Istraživanje u 23 zemlje pokazuje da 64 posto ljudi sve više brine o klimatskim promjenama. U 20 godina taj broj je narastao za skoro tri puta. Glavne teme konferencije su smanjenje stakleničkih plinova, financijska potpora za ublažavanje klimatskih promjena u nerazvijenijim zemljama i plan razmjene ugljika kako bi se prestale uništavati šume do 2030. godine. Yvo de Boer iz UN-a rekao je da su se mnoge zemlje zavjetovale da će smanjiti emisiju stakleničkih plinova. Nudi se i pomoć siromašnim zemljama i govori o dugoročnom smanjenju emisije CO2 do 2050. godine. Prije konferencije su hakirani mailovi stručnjaka s britanskog sveučilišta koji su pojačali skepticizam onih koji vjeruju da se pretjeruje s globalnim zatopljenjem. Yvo de Boer priznao je da su time narušili ugled znanstvenika.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • PapaŠtrumpf 07.12.2009.

    Spasit će ga isto k\'o Pevec Božić !

  • thrys 07.12.2009.

    Morpheus, apsolutno se slazem. Zagadjivaci su prije svega profiteri, i tesko ce promijeniti svoju politiku. Vec sad postoje bolje varijante ali nisu dovoljno profitabilne. Zemlja se zrtvuje za trenutni komoditet.

  • thrys 07.12.2009.

    Zanima me hoce li se govoriti o najvecim zagadjivacima na zemlji... vise o tome: http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=1636, i: http://www.prijatelji-zivotinja.hr/data/file_4140.pdf Znate li da mesne industrije (dokazano) zagadjuju mnogo vise od automobilske industrije? Osim emisije stetnih plinova koje prozdiru atmosferu, krce se i sume, te dolazi do erozije tla i smanjenja kisika na planetarnoj razini. Linkove sam stavila da ne mislite da se radi o nepotkrepljenim tvrdnjama.

Komentiraj...
Vidi sve komentare