To je to što me zanima!

Na krevet gdje je spavao Papa palo je sto kilograma kamenja

U zagrebačkom potresu jako je stradala soba u kojoj je spavao Ivan Pavao II. kad je bio u posjetu Hrvatskoj, a tom je prilikom specijalno za njega instaliran lift u Nadbiskupskom dvoru jer je on teško hodao
Vidi originalni članak

Josip Bozanić, kardinal i nadbiskup zagrebački, do potresa koji je pogodio Zagreb 22. ožujka živio je u oko 700 kvadrata koje je imao za sebe u Nadbiskupskom dvoru.

POGLEDAJTE VIDEO: Uništena prostorija u kojoj je bio Papa

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Naš sugovornik, upoznat s arhitekturom Nadbiskupskog dvora, kaže kako je kardinal Bozanić oformio još dva salona za prijam, uz postojeći crveni.

- Crveni salon, koji su za prijame koristili kardinali Stepinac i Kuharić, jako je nastradao u potresu. Kardinal Bozanić nije se, pak, služio samo njime, nego je za manje formalne sastanke koristio plavi salon i još jedan - govori nam naš sugovornik s Kaptola.

'Kardinal ovdje više sigurno ne može stanovati'

Soba u kojoj je spavao sveti Ivan Pavao II., kad je bio u posjetu Hrvatskoj, također je jako oštećena u potresu, a naš sugovornik kaže kako se sjeća da je tom prilikom specijalno za njega instaliran lift u Nadbiskupskom dvoru jer je on teško hodao.

“Trebat će mnogo godina za obnovu kako bi u budućnosti oni koji će stanovati u Nadbiskupskom dvoru bili sigurni”, rekao je upravitelj Nadbiskupskog dvora, preč. Ivica Budinšćak dodavši da kardinal sasvim sigurno tu više ne može stanovati.

- Snimamo pukotine i oštećenja te sve mjerimo. U četvrtak kreće lasersko skeniranje čitavog prostora i fotogrametrijsko snimanje izvana. Snimak bi trebao biti gotov do kraja mjeseca pa računamo da ćemo tad moći sagledati opseg šteta. Ključno je da statički osiguramo objekt, da u mogućem drugom potresu iste jačine ili jačem objekt bude siguran - zaključio je nadzorni inženjer Boris Blažević.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • Uragan_1 07.05.2020.

    Pa što Kaptol ne održava svoje nekretnine? Pa krovovi se obnavljaju barem svake 50 godina. Svi materijali su podložni vremenskom utjecaju. Ko ima kuću bilo kakvu nekretninu to zna.

  • beowulf1 07.05.2020.

    Znači da Bog ne postoji?

  • Dalibor0704 07.05.2020.

    Što prigovarate na raskoš? Isus i 12 apostola su u svom životu imali manje zlata i srebra nego što je danas na oltaru najmanje crkvice. A tko je bio u srednjem vijeku najveći zemljoposjednik?

Komentiraj...
Vidi sve komentare