To je to što me zanima!

Na najudaljeniji šibenski otok iskrcalo se čak 729 vojnika...

Sa Žirja i Zečeva, mjesta odakle se 1991. godine branio Šibenik i šibenski kraj, Hrvatska je vojska demonstrirala svoju silu odradivši posljednju akciju u sklopu združene vježbe "Velebit 18".
Vidi originalni članak

U desantu na Žirje, najudaljeniji naseljeni otok šibenskog arhipelaga sudjelovalo ukupno 729 vojnika i 12 plovila HRM-a. Prvi put se na terenu pojavila i nedavno ustrojena satnija mornaričko-desantnog pješaštva, piše šibenski.slobodnadalmacija.hr

Naime, hrvatska vojska je simulacijom na poligonu Južno Žirje izjutra krenula sa svim raspoloživim snagama u oslobađanje okupiranog područja.

Počelo je s gađanjem ciljeva na moru haubicama od 122 mm, a nastavilo se topničkim gađanjem s brodova na neprijatelja kako bi se omekšala obrana na otoku Žirju.

- Vježba, koju smo izveli, jako je složena, jer smo u njoj sudjelovali sa svim manevarskim postrojbama u okviru zapovjedništva snaga Jug. Djelovali smo s kopna, mora i zraka. Testirali smo njihovu točnost, pravovremenost, snagu, koordiniranost, uz faktor iznenađenja - objasnio je poručnik vojnog broda, Metkovac Ante Sršen.

Najimpresivnije je djelovalo prekrcavanje vojnika s velikih minopolagačkih brodova na manje. S njih su se, pak, vojnici iskrcali u uvalu Stupica mala, koju su nakon slamanja neprijateljskog otpora i zauzeli.

Bio je to znak za završetak akcije HV-a nakon tri dana borbenog djelovanja, u kojima je sve ili gotovo sve teklo besprijekorno.
- Najviše problema imali smo s jedrilicama i brodicama dok smo čistili područje poligona za vježbe. Neki očito nisu slušali naša upozorenja ili su se oglušili. A mi moramo uvijek paziti da se, nedaj bože, što ne desi. Nije bilo lako biti koncentriran do kraja. Minulih dana sam odspavala sam sveukupno 20 sati. Sve smo junački izdržali, ali danas smo već na rubu snaga - kazala je pukovnica Maja Siriščević.

Podsjetimo, sa Žirja i Zečeva 1991. godine branio se Šibenik i šibenski kraj.

Idi na 24sata

Komentari 66

  • Markox11 15.10.2018.

    Baš je lipo tutnjilo jutroa od detonacija😁😁😁😁.

  • jebenvas 15.10.2018.

    za one koji ne znaju mornarička desantna pješadija ne djeluje samo na moru sa brodovima, vrše desante svugdje i sa helikoptera iskakajući kad helikopter dođe na metar ipo visine od tla i sa aviona kao padobranci, morate znati isto tako da je naša mornaričko desantna pješadija na južnom ratištu imala oko 1.789 akcija u bosni iskakanjem iz helikoptera.

  • ivan1602 15.10.2018.

    Nazalost mnogi komentari su negativni, uvijek se cini beskorisno trosenje novaca na vojsku u razdoblju mira, ali nazalost to pisu ljudi koji nisu izgubili nikoga devedesetih puno je civila ubijeno, zato se dns vojska konstatno uvjezbava da se nebi to nikada nedaj boze ponovilo da se mozemo sto uspijesnije obraniti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare