To je to što me zanima!

Otkrili Spomenik Domovini na Dinari: 'Odavde smo krenuli...'

Na Ošjaku, jednom od vrhova Dinare, na 1657 metara nadmorske visine svečano je otkriven 'Spomenik Domovini'. Ministar Damir Krstičević podsjetio je kako je upravo na Dinari krenulo oslobađanje Hrvatske
Vidi originalni članak

'Spomenik Domovini' na najvišem vrhu Hrvatske su uz najviše predstavnike državnog vrha i predstavnike braniteljskih udruga otkrila djeca poginulih hrvatskih branitelja. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Na ovom mjestu, na veličanstvenoj Dinari, krenulo je oslobađanje Hrvatske u završnim operacijama HV-a. Krenuli smo 4. kolovoza u 5 sati prije 24 godine - kazao je ministar obrane Damir Krstičević.

Spomenik je blagoslovio generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo.

Postavljanje spomenika na vrhu Ošjak inicijativa je Planinarske udruge ‘Dinaridi’ i udruge veterana 7. gardijske brigade Puma.

Spomenik je izgrađen je od autohtonog vinarskog kamena kako bi u potpunosti bio uklopljen u prirodno planinsko okruženje. Sastoji od dva komada kamena dolita nepravilnih oblika uzetih iz prirode koji stoje jedan pored drugog.


Na manjem je utkana hrvatska šahovnica u vidu kamenih crvenih kockica nepravilnog oblika i rasporeda koje simboliziraju Domovinski rat.


Na drugom djelu spomenika isklesani su stihovi Silvija Strahimira Kranjčevića, ulomak iz pjesme ‘Moj dom’. Autor spomenika je kamenoklesar iz Trilja Antun Vuko koji je dosad napravio četiri spomenika na Dinari posvećenih hrvatskim braniteljima.

Idi na 24sata

Komentari 54

  • jesen2018 04.08.2019.

    Zato što su omogućili krađu i osiromašenje države i naroda za koje su branitelji dali živote i zdravlje, a mnogi u istom na žalost i učestvovali. Ako si jedan od njih ili to opravdavaš žao mi je. Ja sigurno nisam onaj tko ne voli i ne poštuje branitelje i njihovu žrtvu. Upravo suprotno. Zato sam sve ovo i napisala. Laku noć. Pozdrav svima koji se nisu ogriješili o hrvatske branitelje, zakone, domovinu i građane Hrvatske.

  • 04.08.2019.

    Moja SVETINJA💋💕💕💕💕

  • yocko 04.08.2019.

    Kako to da nisu postavili Tuđmanov spomenik?

Komentiraj...
Vidi sve komentare