To je to što me zanima!

Na najviši vrh u Hrvatskoj su helikopterom donijeli sklonište

Sklonište za planinare prenijela je posada HRZ-a na 1831 metar visok vrh Sinjal. Prvo su prevezli pripadnike planinarskih društava, a potom i građevinski materijal. Mogli su samo jednim kotačem dotaknuti tlo
Vidi originalni članak

Letačka posada Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) iz Divulja prevezla je u subotu  sklonište za planinare na najviši planinski vrh u Hrvatskoj, Sinjal na Dinari, objavilo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH).

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

MORH ističe kako je u jedinstvenoj akciji na nadmorskoj visini od 1831 metra još jednom do izražaja došla vrhunska osposobljenost letačkih posada HRZ-a za najzahtjevnije zadaće te potvrda stalne spremnosti Hrvatske vojske u pružanju potpore lokalnoj zajednici i civilnim institucijama.

 Kapetan posade helikoptera Mi-8 MTV1 natporučnik Marko Filipović-Grčić kazao je kako je akcija bila vrlo zahtjevna i složena.

- Najprije smo prevezli pripadnike Planinarske Udruge Dinaridi i Hrvatskog planinarskog društva Sinjal 1831 iz Kijeva na Sinjal, a kasnije i građevinski materijal - rekao je dodavši kako su cijelo vrijeme praktički s jednim kotačem helikoptera bili oslonjeni na stijenu jer se tamo ne može sletjeti

 Dopremili smo, naglasio je, i planinsku kućicu za sklonište planinara. Ocijenio je kako je akcija zahtijevala visoku koordinaciju i koncentraciju te nadasve uvježbanost cijelog tima za tako zahtjevne zadaće.

- Sve je na kraju proteklo sigurno pa smo s pogledom iz zraka i s poštovanjem ispratili najviši hrvatski vrh ispunjeni zadovoljstvom zbog još jedne uspješne letačke operacij - rekao je natporučnik Filipović-Grčić.

 Uz natporučnika Filipović-Grčića, u sastavu posade koja je provela tu iznimno zahtjevnu zadaću bili su i kopilot natporučnik Duje Voloder te tehničari letači stožerni narednik Dalibor Filipović i desetnik Branimir Šimunović.

Idi na 24sata

Komentari 49

  • 06.08.2019.

    ružno

  • Papatest 28.07.2019.

    Sada naš ministar može odatle promatrati druge države u kojima lete njihovi vojni avioni

  • ErdocoErdoco 28.07.2019.

    Zanima nas tko je obavljao Helikoptersku hitnu medicinsku medicinsku pomoć u cilju ostvarenja medicinskog "Zlatnog sata" , dok je MORH gradio planinska skloništa ili pak gasio požare ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare