To je to što me zanima!

Na referendum do 16 sati izašlo 30 posto Slovenaca

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Ukoliko referendum o arbitraži bude pozitivan Borut Pahor kaže da je onda pred Slovenijom, Hrvatskom i cijelom regijom svijetla budućnost
Vidi originalni članak

Glasačka mjesta u Sloveniji otvorena su od 7 sati, a do 11 sati na referendum kojim se potvrđuje ili odbacuje arbitražni sporazum je izašlo 30 posto birača. Najveći odaziv je u Kranju, a najmanji u Ptuju. Slovenski premijer Borut Pahor glasovao je u općini Šempeter. Na glasačkom mjesto izjavio je da ukoliko referendum bude pozitivan pred Slovenijom, Hrvatskom i cijelom regijom je svijetla budućnost. Birališta su otvorena do 19 sati, kad će se znati i prvi neslužbeni rezultati. Službeni rezultati bit će poznati kasno navečer. Prijavljena su 70 kršenja izborne šutnje.

OD REFERENDUMA STREPI I BRUXELLES
Samuel Žbogar, slovenski ministar vanjskih poslova, u subotu nije skrivao strah od negativnog ishoda referenduma o arbitražnom sporazumu. Pomirljive je tonove odašiljao prema Zagrebu, tvrdeći da Hrvatska nastavlja svoje pregovore i ako ne prođe referendum. No, istovremeno je jasno izrazio brigu i za Sloveniju: “Negativan ishod referenduma bi predstavljao političku radikalizaciju. Bila bi to Slovenija koju do sada nismo poznavali”. Njegovi sugrađani su danas pozvani na birališta da referendumom odluče prihvaćaju li sporazum o arbitraži između Slovenije i Hrvatske. Jučerašnji dan kod susjeda je prošao u predizbornoj šutnji. Strahuju i moćnici Europske unije. Kažu da “ne žele utjecati na odluku građana jedne zemlje članice Europske unije”, a jasno je da rezultate iščekuju sa strepnjom i nadom da Slovenci neće odbiti arbitražni sporazum. No, čak i ako ishod referenduma bude pozitivan, upitno je bi li Slovenija potpisala Pristupni ugovor Hrvatske s EU. Za taj potpis je potrebna dvotrećinska većina u slovenskom parlamentu.


UMJESTO NA GLASOVANJE OTIŠLI NA ODMOR

Nekim Slovencima referendum o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom nije toliko važan, pa su prvi topli vikend radije proveli na hrvatskom Jadranu nego na glasačkome mjestu. Ispred petrčanskog hotela Pinija u Zadru u nedjelju ujutro bilo je gotovo dvadesetak vozila slovenskih oznaka. Mladi bračni par iz Maribora nije ni znao da se u “deželi” održava obvezujući referendum. Raspričali su nam se o onome što ih očito znatno više raduje, poput sunčanja.
- Ma baš nas briga za referendum. Došli smo se odmoriti s bebom i uživati u suncu i moru dok još nije velika gužva. Osim toga, mi nemamo ništa protiv toga da Hrvatska uđe u EU - rekao je mladi slovenski par.

Idi na 24sata

Komentari 22

  • mucaMarty 06.06.2010.

    dr. agan Mene su pozvale naše vlasti, ako hoču da glasam o tako važnim stvarima, kao o našoj južnoj granici! Glasao sam \" za\" ! Pa jeli tebe, hrvatska vlast poziva, da kad odlučivaš o tako važnim stvarima???????????? Ha, ha, ha !!!!!!

  • anchii 06.06.2010.

    jedino sto sloveniju razlikuje od nas jest povoljniji polozaj i to sto rata nije ni vidjela ni cula. ni danas mi nije jasno kako su tako ekspresno uplovili u tu EU, a svojim blokadama pokazuju pravo lice. ne budimo naivni, politicari su inicijatori, ali narod slusa. ocete opet nakon negativnog ishoda ovog referenduma pricat o sacici slovenaca poput zmaga&co? iskompleksirani, ljubomorni, ali i licemjerni. Talijane nikada nisu gnjavili zbog granice. cemu to? nisu htjeli ni nedjunarodno pravo? zasto to?

  • andrejkolmanic 06.06.2010.

    politika je *******, imejmo se radi ljudje, nič si ne bomo odnesli v grob

Komentiraj...
Vidi sve komentare