To je to što me zanima!

Vijećnici traže moratorij na uvođenje ćirilice na 10 godina

Nama se implicira i javnosti se prikazuje da smo odgovorni za uvođenje ćirilice. Ustavni zakon je definirao uporabu ćirilice i neovisan je o Statutu, kaže Džanak
Vidi originalni članak

Vukovarski gradski vijećnici iz redova HDZ-a, HSP-a dr. Ante Starčević te nezavisni vijećnici nisu glasali za prijedlog da se promjeni Statut Grada u pogledu upotrebe dvojezičnosti u Vukovaru. Obrazložili su kako im SDP i SDSS, koji su prijedlog podržali, pokušavaju podmetnuti njima neprihvatljive promjene. 

Istaknuli su kako je njihov stav glede upotrebe ćirilice u Vukovaru istovjetan onome iznesenom na prosvjedu od strane Stožera za obranu Vukovara. Nisu prokomentirali činjenicu da su upravo oni prije više od tri godine, na zahtjev SDSS-a u vukovarski Statut i unijeli članak koji se odnosi na upotrebu ćirilice. 

- Nama se implicira i javnosti se prikazuje da smo odgovorni za uvođenje ćirilice, što nema veze sa ničim. Ustavni zakon je definirao uporabu ćirilice i neovisan je o Statutu grada koji se sada, nakon što su nastupili određeni uvjeti, mora primjenjivati. Tražimo moratorij na uvođenje ćirilice na deset godina - rekao je Tomislav Džanak iz HSP dr. Ante Starčević, izbjegavajući konkretan odgovor na pitanje zašto prije tri godine nisu tražili moratorij i zašto su uopće omogućili da HDZ i SDSS u Statut unesu ćirilicu u status. Džanak je najavio da će njegova stranka tražiti javnu raspravu s građanima Vukovara na ovu temu. 

Nakon rasprave Gradsko je vijeće donijelo odluku o poduzimanju prvih radnji koje će voditi ka promjenama Statuta Grada.

Idi na 24sata

Komentari 342

  • scherif 06.02.2013.

    Nemate što dolaziti na Markov trg. Idite na Karamarkov trg. Iz moje satnije poginulo je 19 momaka u Vukovaru, a neki nisu još pronađeni. Što ćete dolaziti u moj kvart? Meni prosvjedovat? Idite u Karamarkov rodni kraj. I ne predbacujte nekome drugome donešeni zakon. Što ste po..... to i pojedite Josiću. I skini tu odoru nisi je dostojan. ja je nemam više jer je izbušena šrapnelima. I ne pozivaj se više u ime branitelja, jer nismo svi kupljeni od HDZa kao ti. Kad će netko biti predsjednik heb... HVIDRe, a da nije prodao dupe HDZu. Kad će netko biti uz narod, koji govori da mu je dosta nezahvalnih branitelja kojima su sve dali i nikad nisu zadovoljni.Nisam dobio ni lipe od države, a nisam ni tražio niti sam išao zbog novca u rat. Ostat ću uz svoj narod do kraja, pa makar crko, i poštivat ću ono što su ljudi izabrali. Pa ako onda crknemo, neka crknemo, ali ne prodani. A što se tiče ćirilice, nisam je nikada ni znao. A ona mi je najmanji problem uz sva sranja u životu.

  • hsiniša 06.02.2013.

    izbjegavajući konkretan odgovor na pitanje zašto prije tri godine nisu tražili moratorij i zašto su uopće omogućili da HDZ i SDSS u Statut unesu ćirilicu u status. Džanak je najavio da će njegova stranka tražiti javnu raspravu s građanima Vukovara na ovu temu....koja politikantska debilčina...hahahaah, a nikakao da itko od njih kaže koje to promjeen statuta sad želi sdp i sdss uvesti i što im to smeta u tim promjenama. pa je lproble mprd novinarima reči jednu prosto-proširenu rečenicu. i takava zastupa interes hrvata u Vukovaru. e pa lijepo si nas zastupao do sada...eh što mrzim kad govore, a ništa konkretno ne kažu i opet misle da samo idioti..treba hdz-u i hsp-u zabraniti političko djelovanje zbog veleizdaje..

  • dom2 06.02.2013.

    Važi moratorij, ali produžiti vrijeme jer ne mislim umrijeti za 10 godina. Ne želim gledati a nit priuštit svojoj djeci da gledaju čirilične natpise odajći počast Hrvatskim braniteljima. Možda trebamo misliti u glavama da se borilo za dvojezične natpise? Poštuj državu u kojoj živiš a to je Hrvatska i latinično pismo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare