To je to što me zanima!

Kolinda s Pahorom: Širenje je osnažilo EU, treba se nastaviti

Borut Pahor srdačno je dočekao Kolindu Grabar Kitarović u slovenskoj Logarskoj dolini, gdje je počeo trilateralni sastanak čelnika Hrvatske, Austrije i Slovenije
Vidi originalni članak

Slovenski predsjednik Borut Pahor srdačno je dočekao hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović u slovenskoj Logarskoj dolini, gdje je počeo trilateralni sastanak čelnika Hrvatske, Austrije i Slovenije.

Ni oblačno vrijeme nije pokvarilo raspoloženje austrijskog predsjednika Heinza Fischera, hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i domaćina Boruta Pahora.

U izjavama koje su dali nakon sastanka poduprli su širenje EU na zapadni Balkan, ali i naglasili da sve države moraju ispuniti uvjete za članstvo. Pahor je rekao da se širenje Europske unije ne smije gledati kao tehnički problem, već je to "komplicirani politički proces" i zato mu treba posvetiti posebnu pozornost, javlja Delo,

- Ne vidim drugu mogućnost za mir, sigurnost, blagostanje, pomirenje, ne samo na zapadnom Balkanu, već i šire u tom dijelu Europe, nego priključenje tih država u EU u razumnom roku - kazao je Pahor, dok je austrijski predsjednik Fisher dodao da za sve države, u pristupanju EU, moraju vrijediti jednaka pravila.

Grabar Kitarović je rekla da je proces širenja osnažio EU i da se mora nastaviti.  Čelnici su potvrdili da će širenje EU biti glavna tema sastanka procesa Brdo-Brijuni 7. lipnja u Crnoj Gori. 

Također, razgovarali i o sadašnjosti i budućnosti Europske unije bez koje, prema Pahorovim riječima, ne bi u miru slavili 70. obljetnicu završetka Drugog svjetskog rata.

 - Možemo zaključiti da EU trenutno nije najkonkurentnija u svijetu i da su neke države bolje od nje - rekao je Pahor i dodao da rješenje problema predsjednici vide u institucionalnim i drugim promjenama. Dogovorili su krajem kolovoza konferenciju o EU u austrijskom Alpbachu.

Prvi sastanak je održan u ožujku 2014. u Beču, kad su Pahor i Fischer razgovarali s tadašnjim hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem.


Idi na 24sata

Komentari 132

  • oktopus1 19.04.2015.

    jaca polupala telkac

  • cassini 18.04.2015.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 2 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je teža opomena. Trenutno imate 0 lakih opomena i 2 teže opomene u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • cassini 18.04.2015.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 2 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je teža opomena. Trenutno imate 0 lakih opomena i 1 težu opomenu u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

Komentiraj...
Vidi sve komentare