To je to što me zanima!

Na ulicama Belfasta ozlijeđeno 56 policajaca, stradala i vozila

Ovaj put pobunili su se unionisti koji nisu željeli dopustiti povorku republikanaca glavnom ulicom u Belfastu - Royal Avenue. Letjele su cigle i Molotovljevi kokteli
Vidi originalni članak

Pomalo zaboravljeni prizori sukoba protestanata i katolika u Sjevernoj Irskoj, koji su u prošlosti bili svakodnevna pojava, ponovno su preseljeni na ulice Belfasta u petak navečer. Kako to obično biva, uzrok neredima bilo je protivljenje jedne strane da dopusti prolazak povorci s druge strane kroz ulice Belfasta. Ovaj put pobunili su se unionisti koji nisu željeli dopustiti povorku republikanaca glavnom ulicom u Belfastu - Royal Avenue (Kraljevska avenija).

Unionisti, koji se zalažu da Sjeverna Irska ostane pod britanskom krunom, upravo su simbolično odlučili prosvjedovati baš kod avenije koja nosi ime “kraljevska”, a onda su se sukobili s policijskim postrojbama koje su trebale osigurati nesmetani prolazak republikanske povorke. Verbalna dobacivanja prerasla su u sukob i obračun u kojem su se s jedne strane koristile cigle, boce i Molotovljevi kokteli, dok je s druge strane policija koristila gumene metke, suzavac, vodene topove i policijske pse.

Sukob je ubrzo prerastao u pravi rat u kojem je ozlijeđeno čak 56 policajaca, sedam izgrednika je privedeno, zapaljeno je nekoliko automobila, a stradale su i obližnje trgovine.

Prvi čovjek policije u Sjevernoj Irskoj Matt Baggott izjavio je za BBC kako je ovo veliki korak unatrag u procesu mirnog suživota katolika i protestanata, odnosno republikanaca i unionista na ovom području, te kako ovakvi sukobi nikome ne mogu koristiti.

- Ovi koji su uhićeni nisu niti imali namjeru mirno prosvjedovati. Osumnjičeni su za izazivanje nereda, napad na policiju te pokušaj otmice. U idućim danima uslijedit će i nova uhićenja. Izgleda da će nažalost zatvori u Belfastu ovih dana biti puni - kazao je Baggott.

Idi na 24sata

Komentari 32

  • zng108 12.08.2013.

    kad ce narod u HR krenuti u napad na vladu.......ovakav jedan dan bi bio dobar udarac vladi u HR

  • dedek56 11.08.2013.

    haha navijem za otcjepljenje svih naroda koji su silom pod engleskom čizmom................. jedino tako može biti mira na ovoj kugli..................

  • Ivan ivan ivan 11.08.2013.

    irci imaju slicnu povjest kao mi hrvati oni su stradavali od engleske cizme a mi od CETNICKO-YUGOSLAVENSKE...ali smo hrabri narodi i ocuvali smo svoju vjeru i tradiciju :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare