To je to što me zanima!

Najgnjevniji u Europi: Francuzi i Španjolci najviše mrze - elite

Među šest europskih nacija Francuzi su najgnjevniji i najveći su protivnici elita, po rezulatima istraživanjima koje je obuhvatilo i Njemačku, Španjolsku, Italiju, Austriju i Poljsku.
Vidi originalni članak

Među šest europskih nacija Francuzi su najgnjevniji i najveći su protivnici elita, po rezulatima istraživanjima koje je obuhvatilo i Njemačku, Španjolsku, Italiju, Austriju i Poljsku.

Istraživanje, predstavljeno u četvrtak pred izbore za Europski parlament u svibnju, pokazalo je da "negativne" osjećaje gaji 87 posto Francuza, 86 posto Španjolaca, 67 posto Poljaka, 63 posto Talijana i 61 posto Nijemaca.

Oko 49 posto Francuza je ljutito, zgroženo ili ustrašeno, 39 posto želi radikalnu promjenu, a 81 posto smatra da su elite protiv njih, pokazale su ankete.

Neprijateljstvo prema establishmentu najrazvidnije je posljednjih mjeseci bilo upravo u Francuskoj s pokretima poput "žutih prsluka".

U Francuskoj i najveći udio ljudi koji žele napustiti Europsku uniju, njih 17 posto, dok ih je u Austriji 13 posto, u Njemačkoj 11 posto, Italiji osam posto te po sedam posto u Poljskoj i Španjolskoj.

Istraživanje javnog mišljenja je na razini cijele Europske unije predvidjelo gubitke na izborima u svibnju za Europsku pučku stranku (EPP), socijaldemokrate i Zelene a napredovanje euroskeptika i desničara.

Po rezultatima ankete, EPP bi ako uđe u savez s desničarskim grupama ECR-om, ENF-om i EFDD-om, u Europskom parlamentu imao 334 zastupnika, tek 19 manje od parlamentarne većine od 353 zastupnika.

Istraživanje je proveo konzorcij europskih instituta koji čine talijanski SWG, njemačka INSA, francuski ISOP, španjolska SIGMA DOS i poljski IBRIS.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • Zapadnjak_1 08.03.2019.

    Zemlje s najlijevijom ekonomijom se cude sto im ne ide dobro, a na probleme zele odgovoriti s jos vise poreza (za druge, ne za sebe, naravno), jos vise socijalne drzave i jos vise "besplatnih" stvari pa ce se opet cudit kad im bude jos slabije islo... Sto se tice spanjolske i italije (pa i hrvatske, koja nije u istrazivanju) tu cak ni ekonomska politika ne igra toliku ulogu koliko uhljebnicki, ljencarski i neradnicki mentalitet koji prevladava na mediteranu (nije slucajno da su od zemalja koje su slobodnotrzisne od 45. najslabije razvijene upravo mediteranske italija, grcka i slicno, a od onih koje su postale slobodnotrzisne 1990 najslabije su razvijene bivsa jugoslavija i albanija)... Stovise, dobre su sanse da u sljedecih deset godina baltio, poljska, ceska, slovacka i slovenija (casna iznimka) po kupovnoj moci i zivotnom standardu prestignu spanjolsku, italiju, mozda cak i francusku... Naravno, ovi potonji ce umjesto svog imbecilizma i lijenosti kriviti politicare (koji su direktan produkt naroda, nitko nece provodit slobodnotrzisne reforme u drustvu kojem su dragi intervencionizam i socijalizam), zidove, masone, iluminate, poduzetnike i ostale tzv. "elite"...

  • muskarac 08.03.2019.

    ovo je laz, mi smo prvi

  • macor11 08.03.2019.

    U Hrvatskoj ovcice vole svoju elitu. Nema veze sto zbog te elite brste vec poodavno osusenu travu. Vole ih iako im jagnjad zbog politike ovih oboljevaju i u strasnim mukama umiru. A citam juce da ih i pokvarenom hranom u torovima hrane.Posebno ih vole one ovcice i ovnovi iz Slavonije, Like i Imotske Krajine koji su ostali bez svoje mladuncadi, jer nije bilo dovoljno osusene trave za sve njih.

Komentiraj...
Vidi sve komentare