To je to što me zanima!

Najveća pomorska invazija: S 'Danom D' počeo Hitlerov pad

Invazija na Normandiju, poznata i kao operacija Overlord, i 70 godina kasnije ostala je najveća pomorska invazija u povijesti. Sudjelovalo je više od tri milijuna vojnika
Vidi originalni članak

Bitka za Normandiju vodila se 1944. godine između nacističke Njemačke i savezničkih snaga u Drugom svjetskom ratu. Invazija na Normandiju, danas poznata i kao operacija Overlord , i 70 godina kasnije ostala je najveća pomorska invazija u povijesti u kojoj je sudjelovalo više od tri milijuna vojnika .

Iskrcavanje je počelo u noći na 6. lipnja 1944. godine . Krenulo je s padobranskim i jedriličarskim desantom, zračnim napadima i pomorskim bombardiranjima. Zatim je uslijedio amfibijski desant. Operacijom je zapovijedao američki general Dwight D. Eisenhower.

Najvažnije je bilo pripremiti mjesto i vrijeme invazije . Određena je regija Normandija čije su plaže dobile kodna imena Utah, Omaha, Gold, Juno i Sword . Ključno je bilo pogoditi i vremenske prilike, svjetlost mjeseca te plimu i oseku. Zaključeno je da bi idealno vrijeme bilo kada oseka lagano prelazi u plimu kako bi se mogle vidjeti barikade i mine na plažama . Ključni faktori poklapali su se 5., 6., 7., 19., i 20. lipnja. Eisenhower je prvo htio početi napad 5. lipnja, no zbog visokih valova i uzburkanog mora odlučio ga je odgoditi za 6. lipnja. Napad je krenuo u zoru, oko 6.30 sati.

Izumili nova oružja i zavarali Nijemce

Za potrebe velike invazije savezničke snage su izumile brojna nova oružja . Jedno od najvažnijih bio je DD tenk , odnosno tenk na kojeg je montiran propeler i koji je imao gumeni pojas kako bi mogao plutati.

Kako bi zavarali Nijemce saveznici su napravili tzv. fantomske tenkove i objavili invaziju na Norvešku . Fantomski tenkovi bili su zapravo gumeni, a njemačkim pilotima iz zraka su izgledali kao da su pravi.

Savezničke snage su učestalo bombardirale cijelu Francusku tako da Nijemci nisu ni sumnjali da je riječ o pripremi za desant. Tek je trećina bombi bačena na Normandiju. U bombardiranju je sudjelovalo više od 11.000 zrakoplova koji su izbacili 195 tisuća tona bombi . Bombarderi su posebno ciljali prometnu mrežu, radarske centre, vojne baze i artiljerijske položaje, a dio bombardera gađao je plaže kako bi se stvorili zakloni za savezničke vojnike .

Svake minute poletio jedan zrakoplov

Noć prije 'Dana D' 15.000 američkih i 7.000 britanskih padobranaca iskočilo je iz ukupno 2395 zrakoplova i 867 zračnih jedrilica. Prema računici, znači da je svake minute unutar 24 sata poletio po jedan zrakoplov . Većina padobranaca nije niti uspjela sletjeti u svoje zone zbog njemačke zračne obrane.

Prema nekim podacima, poginulo je 29.000 američkih, 11.000 britanskih i 5.000 kanadskih vojnika . U redovima vojske SAD-a, Velike Britanije i Kanade ranjeno i nestalo je više od 173.000 vojnika .

Do ponoći 6. lipnja 1944. saveznici su uspjeli odbiti sve njemačke protunapade i uspostaviti kontrolu nad svim plažama. Unutar prva 24 sata iskrcano je svih 160.000 vojnika koji su zauzeli prvo kopneno uporište za borbu protiv Nijemaca.

Idi na 24sata

Komentari 64

  • LebronPetrovic 06.06.2014.

    Za Crnogorce je svaki dan D-e !

  • IpceAhmedovski 06.06.2014.

    Sieg Heil !

  • bobograz 06.06.2014.

    Da sve je to super , stvarno najveća desantan operacija u povjesti čovječanstva , no kao što ova gospopda pišu prije , Hitlerov početak pada počinje već 1941 kod Moskve , pa sljedi Staljingrad, da bi kod Kurska ( največa tenkovska bitka u povijesti ) definitivno bilo gotovo , a povlečenje Hitlera kreče od Staljingrada kad mu je cijela armija uništena i zarobljena ! Ali naravno amerikanci su amerikanci pa im je to najbitnije 1 Svaka bitka ja tada bila bitna , ali slom Hitlera sigurno nije od Normandije , nego puno prije počinje iz Rusije ! No uvidjeli su ameri i saveznici da bi mogli ostati bez mrvice tla u Europi jer sz rusi krenuli bez zaustavljanja prema Njemačkoj. To je bio največi razlog otvaranja drugog fronta koji je odavno tražio Staljin ! ( Jalta)

Komentiraj...
Vidi sve komentare